Društvo

UPOZORENJE METEOROLOGA Najveći udar nevremena u Srpskoj očekuje se oko srijede, a ova područja su najugroženija

Najveći udar kiše i olujnog nevremena u Srpskoj očekuje se oko srijede, a a najugroženija je Hercegovačka regija, gornji sliv Drine, rekao je Darko Borojević, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

UPOZORENJE METEOROLOGA Najveći udar nevremena u Srpskoj očekuje se oko srijede, a ova područja su najugroženija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Borojević, naglašava da očekivana količina padavina nije alarmantna, i ne bi trebalo da prouzrokuje poplave slične onima iz 2014. godine.

Pročitajte još

Podsjećamo, u Vladi Republike Srpske danas će biti održan sastanak o pripremama za adekvatan zajednički odgovor na najavljene velike količine padavina i eventualne poplave, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

On je rekao da će sastanak užeg tima, koji će dati prijedlog odgovora u slučaju da se ostvare meteorološke prognoze, biti održan u 11 časova.

– Analiziraćemo kako je koja lokalna zajednica sprovela preventivne mjere, ali i plan odgovora u slučaju da se najave meteorologa obistine – pojasnio je Novitović.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 litara po metru kvadratnom očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je juče dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda. 

Prema ranijoj prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Hercegovini se ponegdje očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, a na zapadu od 60 do 120 litara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije