Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJVEĆU PLATU U SRPSKOJ IMA LEPIR Sudije i tužioci mogu da se pohvale ZAVIDNOM IMOVINOM

Politika
Autor:

foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

Sudije i tužioci u Republici Srpskoj i BiH mogu se pohvaliti mnogobrojnim nekretninama, od stanova i kuća sa imanjima, do apartmana na moru.

Iako većina krije stvarne podatke o primanjima i imovini, ima i onih koji vole da se pohvale onim što su stekli u sudnici, ali i onih koji odbijaju da kažu kolike su im plate i šta sve posjeduju.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je bazu podataka o prihodima i pokretnoj i nepokretnoj imovini 29 sudija i tužilaca u BiH. Najveću platu u Republici Srpskoj ima glavni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir koji svaki mjesec inkasira 4.217 maraka.

U imovinskom kartonu piše da ima ušteđevinu od 40.000 KM i da vozi automobil marke “fiat panda” za koji je rekao da vrijedi 500 maraka, a da na posao ide autobusom. Većina nekretnina koje posjeduje nalaze se u Srpcu.

Dio imovine Želimira Lepira:

Stan u Srpcu 77 metara kvadratnih – 30.000 KM

Zemljište 9.600 kvadratnih metara
Dva poslovna prostora, tri placa – ukupna površina 23.000kvadratnih metara.

U imovinskom kartonu predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske Džerarda Selmana nema podataka o plati.
Što se tiče nekretnina, posjeduje stan od 68 kvadrata u Banjaluci vrijednosti 125. 000 KM, ali i kuću i poslovni prostor u Kotor Varoši veličine 336 kvadrata takođe vrijednosti 125.000 maraka. Pored ovih nekretnina, Selman je naslijedio kuću i dvorište od 790 kvadrata, a bogato nasljedstvo ima i njegova supruga koja posjeduje oko 15.000 kvadrata zemljišta. Nije se štedjelo ni na automobilima.

Dio imovine Džerarda Selmana:

Vozilo “audi Q5” 40.000 KM

Supruga – “tojota jaris” 15.000 KM

Dva kredita 245.000 KM.
Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija prima čak dvije plate. Jednu kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci u iznosu od oko 2.990 KM, iako na to radno mjesto i ne dolazi. Drugu platu od 1.300 KM dobija za presjedavanje VSTS-om. I to nisu jedini njegovi prihodi. Od izdavanja nekretnina mjesečno zaradi oko 1.000 KM, a tokom prošle i ove godine je po osnovu angažmana arbitra dobio honorar od 37.000 KM. Nekretnine uglavnom posjeduje u Banjaluci.

Dio imovine Milana Tegeltije:

Poslovni apartman 71 metar kvadratni,

Zemljište 929 metara kvadratnih – 6.000 KM

Automobil “audi a7” – 35.000 KM.

Iz nevladinog sektora ističu da su javni imovinski kartoni svih nosilaca javnih funkcija potrebni da bi i građani imali uvid u sve podatke ali i da se na taj način pokuša boriti sa korupcijom. Problem nastaje kada mnogi funkcioneri odbiju saradnju i ne žele da daju podatke o imovini. Zato bi jedno od rješenja bilo uspostavljanje baza podataka i izmjena zakonskih regulative.

– Ono što mi zagovaramo je da se uspostave regulatorna tijela da prate imovinske podatke koje će moći proslijediti drugim organima i to je nešto što je konstantna borba da se u naš zakonodavni sistem institucionalni okvir u borbi protiv korupcije postave takva regulatorna tijela ne samo za nosioce pravosudnih funkcija već i za nosioce drugih funkcija – kaže Uglješa Vuković, Transparensy International BiH.

Sudije, tužioci i članovi njihovih porodica, čiji se podaci trenutno nalaze u bazi CIN-a, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330 000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu. Njih četrnaestoro posjeduju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000 KM, a desetoro njih je uspjelo čak i da uštedi oko 730 hiljada KM.

(BN)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO