Društvo

Najviše oduzimali tekstil i duvan: Carinici ove godine zaplijenili vozila i autodijelove VRIJEDNE MILION MARAKA

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su u toku 2023. godine oduzeli vozila i autodijelove ukupne vrijednosti od milion KM, a riječ je o učinjenim carinskim prekršajima, potvrđeno je iz UIO BiH.

Automobili
FOTO: INFOBIJELJINA

Oni su u ovoj godini privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 19,1 miliona KM, a tu spada i droga. Pored toga, ako govorimo o vrsti oduzete robe u toku 2023. godine, najviše je oduzeto tekstila i tekstilnih prozvoda, u vrijednosti od 2,7 miliona KM, dok je duvana i duvanskih prerađevina oduzeto u vrijednosti od 1,6 miliona KM.

-Akcizna roba se oduzima jer nije obilježana akciznim markicama koje izdaje UIO, a to znači da na tu robu nisu plaćene dažbine državi, akciza i PDV, već se ta roba pokušala prodati na crnom tržištu. Tekstil i drugi tekstilni proizvodi se najčešće oduzimaju jer su prokrijumčareni u carinsko područje BiH, te nikad nisu plaćene uvozne dažbine za ovako oduzetu robu”, kažu iz UIO BiH za InfoBijeljina.

Pročitajte još

Ta roba se, kako dodaju, takođe najčešće prodaje za gotovinu bez izdavanja računa i prikazivanja prometa.

Svakako možemo još istaknuti i raznu tehničku opremu za domaćinstvo, kao i telefone, kožnu galanteriju i obuću, te robu široke potrošnje. Zemlja porijekla načešće oduzimane robe je Kina, s obzirom da tekstil, obuća, tehnička oprema, uglavnom dolaze iz Kine. Međutim, može se naći robe porijeklom iz Evropske unije, ili susjednih zemalja – ističu iz UIO BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu