Kultura

Najznačajniji ćirilični spomenik: Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja (FOTO)

Prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg dokumenta na ćirilici, uspješno je realizovana na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), saopšteno je iz ovog ministarstva.

Najznačajniji ćirilični spomenik: Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja (FOTO)
FOTO: SRNA

U saopštenju se ističe da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i iluminacija sa jednim ili dva svjetlosna tijela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cijela knjiga.

– Kao krajnji rezultat kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija – objasnili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a korišteni su najsavremeniji skeneri prilagođeni za digitalizaciju osjetljivog materijala kulturnog nasljeđa.

– Definisanje parametra snimanja, kao i samo snimanje, povjereno je stručnjacima iz Audio-vizuelnog arhiva SANU pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja – navedeno je u saopštenju.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpskoslovenske pismenosti iz 12. vijeka.

Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku “Pamćenje svijeta”.

Prihvati notifikacije