Politika

"NAKARADA PRAVNOG SISTEMA" Izvršni komitet SNSD o Ustavnom sudu BiH

Izvršni komitet SNSD podržao je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske na temu antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

"NAKARADA PRAVNOG SISTEMA" Izvršni komitet SNSD o Ustavnom sudu BiH
FOTO: SRNA

Lider SNSD Milorad Dodik je rekao da je dogovoreno da se na sjednici obrate lideri stranaka i šefovi poslaničkih klubova partija koje su učestvovali u dogovoru, te da će parlamentarni zaključci biti usaglašeni nekoliko časova prije sjednice NSRS.

Važno je očuvari jedinstvo RS u ovom pitanu. Ovo je ustavna i politička malverzaija. Ovo je crvena linija našeg odnosa. Ne možemo da prihvatimo, bez obzira na floskuje, da su sudske odluke obavezujuće. To piše u udžbenicima, ali je u praksi ovaj sud nakarada pravnog sistema. Ovo je dio ukupne kompozicije protiv RS. Ova generacija političara ostaće istrajna na pitanjima koja smo sada rekli. Imajući u vidu specifičnosti rada u organima BiH, rekli smo da svagdje gdje možemo odmah zaustavimo odluke, a tamo gdje moramo da glasamo, da budemo protiv. To ste danas mogli da vidite u Domu naroda BiH gdje su naši delegati bili protiv, a SDS uzdržan. Neće proći ni jedna odluka ni u Predstavničkom domu BiH – poručio je Dodik.

Dodao je da je na ovaj način “posložen novi prioritet na nivou BiH”.

– Morate poštovati odluke pravosuđa koje su zasnovane na pravu. Ovo nije pravo, ovo je podvala, prevara Srbima. Oko 90.000 hektara je obuhvaćeno ovom odlukom, to je teritorija grada Trebinja – rekao je Dodik.

Foto: SNSD Milorad Dodik/Twitter
Foto: SNSD Milorad Dodik/Twitter

Govoreći o sinoćnom sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da su oni upoznati da sa zahtjevima za odlazak stranih sudija i promjenom načina rada Ustavnog suda BiH.

– Kada to pitanje riješmo, nastavljamo da radimo. Može za sedam, dana. Ako to bude trajalo sedam godina, onda vjerovatno nema BiH – rekao je Dodik.

Kaže da je Izvršnom komitetu raspavljano i o stanju u Elektroprivredi RS i naglasio da u ovoj godini neće biti psokupjenja struje za građane.

– ERS se sada priprema da kroz stimulacije umanji jedan broj ljudi. Niko neće biti istjeran. Oni će moći ponovo da se zaposle, ali neće u ERS – naglasio je Dodik.

Dodao je da će SNSD, nakon što završi organizacione priprema za lokalne izbore, početi da održana i konferencije na koje će pozivati i sve one koji misle drugačije od SNSD.

– Pozvaćemo i onog Puhala, i onog Kazaza. Ako neće da dođu, ne moraju. Ali, mi ćemo ih pozvati. To je odgovornost SNSD kao stranke – rekao je Dodik.