Društvo

NAKLON DO PODA Ono što je klinika iz Njemačke uradila za bebe blizance iz BiH VRAĆA VJERU U LJUDE

Humanitarne akcije koje su organizovane u proteklom periodu kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja šestomjesečnih blizanaca Amara i Davuda Derviševića iz Bihaća su obustavljene, saopštili su njihovi roditelji.

NAKLON DO PODA Ono što je klinika iz Njemačke uradila za bebe blizance iz BiH VRAĆA VJERU U LJUDE
FOTO: NEZAVISNE NOVINE

Prema njihovim riječima, svi troškovi liječenja mališana su izmireni, nakon što je zdravstvena klinika u njemačkom gradu Tibingenu, gdje su se liječili, odlučila da oprosti preostali dug u iznosu od 53.000 evra.

Prethodno je na njihov račun uplaćena posljednja tranša od 100.000 evra, koliko je prikupljeno u humanitarnim akcijama prenose Nezavisne.

Novac nam više nije potreban jer smo uspjeli zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ostalo je još da zahvalimo svim dobrim ljudima širom svijeta, koje je ujedinila sudbina naše djece i koji su nam pomogli. Svima veliko hvala – istakla je Dženana Dervišević, majka blizanaca.

Inače, oni se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija. Blizanci su rođeni s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima. Derviševićeva kaže kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. sedmice, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Doktori u Bihaću nisu mogli identifikovati u čemu je problem, te je upućena u Sarajevo. Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno o rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta.

– Doktori u Sarajevu su mi rekli kako ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje djece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživjeli – kaže majka.

Dodaje kako su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tibingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje doktora da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi. Tako je Amar je rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i obojica su bili u teškom stanju.

Blizanci su imali više komplikovanih operacija jer im određeni organi nisu funkcionisali i na kraju su uspjeli preživjeti. Porodici Dervišević problem su predstavljali visoki troškovi liječenja od 270.000 evra, koje nisu mogli platiti. Ipak, u pomoć su im pritekli dobri ljudi širom svijeta i pomogli da se ova priča završi na nabolji mogući način.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu