Kultura

Nakon više od 2 decenije: Reditelj otkrio pravu priču o glavnom liku filma "Čudesna sudbina Amelije Pulen"

Prije skoro 22 godine šarmantna Amelija Pulen, koju je maestralno odigrala Odri Tatu, osvojila je srca ljubitelja filma širom svijeta. Čuveni film Žan-Pjer Ženea postao je jedno od najuspješnijih ostvarenja u istoriji francuske kinematografije.

Amelija Pulen
FOTO: BENDY MCFICKLESTEEN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako je bilo i onih kojima “Amelija” nije omiljeni francuski film, čak ni najveći skeptici ne bi mogli da naslute objašnjenje koje je o svom dijelu nedavno dao sam autor.

Naime, Žan Pjer Žene je na društvenim mrežama objavio kratak film u kom je otkrio “istinitu priču” o glavnoj junakinji, otkrivajući da Amelija nije dobrodušna konobarica kakvu smo nekada znali. Ona, zapravo, radi kao špijun za KGB, prenosi Euronjuz.

Sastavljen od čuvenih scena iz filma, raspoređenih tako da prikažu sasvim drugačiju priču (na primjer, kako da se napravi krem brule sa cijanidom), ovaj eksperiment reditelja ukazuje na značaj montaže u procesu stvaranja filmova i kako se ista slika može upotrebiti za pričanje novih scenarija.

Pročitajte još

Poslije “Čudesne sudbine Amelije Pulen”, Žene je predstavio i filmove “Vjeridba je dugo trajala” (2004) i “Micmacs” (2009) koji su dobro prošli, ali planetarni uspeh nije ponovio, prenosi b92.

Prošle godine je posle gotovo decenije odsustva, objavio i “Bigbug”, naučnofantastičnu komediju, koja nije uspela da osvoji publiku kao njegova ranija dela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije