Društvo

NAKON CRNOG PETKA VIŠE ZARAŽENIH ŽENA Aćimovićeva: Svako kršenje mjera brzo dovodi do pogoršanja situacije

Ako u periodu predstojećih vjerskih i državnih praznika ne budemo poštovali mjere prevencije, možemo da očekujemo pogoršanje epidemiološke situacije u Srpskoj.

NAKON CRNOG PETKA VIŠE ZARAŽENIH ŽENA Aćimovićeva: Svako kršenje mjera brzo dovodi do pogoršanja situacije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovo je poručila epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović, koja je naglasila da svaki period nosi sobom određene rizike.

– Imali smo juče jedan regionalni sastanak, gdje smo došli do zaključka da se može primijetiti uticaj bilo kojeg događaja na epidemiološku situaciju. Na primjer, one rasprodaje u petak, 13. novembra, dovele su do toga da smo u našim izvještajima veoma brzo uočili porast broja oboljelih žena, koje su češće išle u kupovinu i čekale u redovima – kaže Aćimovićeva.

Pročitajte još

Upozorava da tako nešto možemo očekivati, ako u periodu predstojećih praznika budemo imali okupljanja.

– To se veoma brzo odrazi na broj zaraženih. Bez obzira na to kakve mjere budu, sve zavisi od naše odgovornosti. Znamo da se iznajmljuju stanovi i vikendice, da se planiraju određene proslave. To će se sigurno odraziti na epidemiološku situaciju – naglašava Aćimovićeva.

Dodaje da su preporuke SZO da, kad za praznike idete u posjetu svojoj porodici, pogotovo ako se radi o starijim osobama, nosite masku.

– To možda zvuči kao drastična mjera, ali u nekim situacijama može da predstavlja razliku između života i smrti. To su jednostavne stvari koje možemo primijeniti, pa da na najbezbolniji način prođemo kroz praznike. Dakle, što manje okupljanja, samo sa najužom porodicom i najbližima sa kojiam kontaktiramo. Praznici mogu biti lijepi i istovremeno sigurni – poručuje Aćimovićeva.