Društvo

NAKON DODIKOVOG OBEĆANJA U OMARSKOJ Kozarac ne odustaje od inicijative za formiranje opštine

Nećemo odustati od inicijative za formiranje opštine Kozarac, jer je to za nas pitanje biti ili ne biti.

NAKON DODIKOVOG OBEĆANJA U OMARSKOJ  Kozarac ne odustaje od inicijative za formiranje opštine
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ovo su poručili za Srpskainfo iz inicijativnog odbora za formiranje opštine Kozarac, nakon što je u medijima objavljen video snimak obećanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će u narednih šest mjeseci biti formirana opština Omarska.

Prema saznanjima Srpskainfo Dodik je ovo obećao članovima inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska tokom skorašnjeg sastanka u ovom mjestu.

Predsjednik inicijativnog odbora za formiranje opštine Kozarac Sead Čirkin kaže da spremno dočekuju prvu redovnu sjednicu novog saziva Skupštine grada Prijedora.

-Insistiraćemo da tačka o formiranju opštine Kozarac bude na prvoj sjednici. Ona je već bila kandidovana, ali je vješto izbjegavana. Ta tačka je prošla sve procedure i stoji u pravnoj službi Skupštine grada-ističe Čirkin.

On sumnja da je Dodikovo obećanje da će se osnovati opština Omarska u narednih pola godine samo dio predizborne taktike.

-Ako bi bio dobar rezultat kao što kaže Dodik u Prijedoru, a pošto odbornici iz Omarske značajno učestvuju u Skupštini grada i ako se odvoje onda Skupština grada ne bi bila pod vlašću SNSD-a, jer to znači povlačenje i svih odbornika SNSD-a iz Skupštine grada Prijedora, ali o tom po tom. SNSD bi bio u minusu i izgubio većinu i ta matematika mi ne štima, a ako se Dodik vodi ekonomskim interesima pitanje je koliko će biti para u Omarskoj, jer tamo je sve manje rude-kaže on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Čirkin ističe da je velika prepreka u formiranju opštine Omarska to što nisu jasno razgraničena mjesta koja pripadaju Kozarcu.

On navodi da je plan da u sastavu Omarske budu Babići i Kevljani, od kojih Kozarac neće odustati.

-U Kevljanima nijedan građanin nije potpisao inicijativu za Omarsku, a u Babićima je 20 odsto potpisalo, ali ni to nije većina-poručuje on. Dodaje da će ukoliko izostane razumijevanje domaćih institucija, tražiti mišljenje međunarodnih organizacaija.

Član Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska Branko Anđić poručuje da je ova inicijativa ispunila zahtjeve i da je prijedorska Skupština dala saglasnost za dalju proceduru.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

-Inicijativa je u Vladi RS i u NS RS, mi smo ispunili ono što zakon o teritorijalnoj organizaciji predviđa. Vlada RS će formirati komisiju po zakonu i što ona odredi to će biti tako. Cilj nam je bolji život, a opština je održiva i bez rudnika-smatra on.

Anđić nije htio da potvrdi da li je prisustvovao sastanku predstavnika iz Omarske sa Dodikom kada su i dobili njegovo obećanje.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Dalibor Pavlović koji je inače rodom iz Babića za koje se otimaju Omarska i Kozarac, kaže da je inicijativu za formiranje opštine Omarska potpisalo 5.300 stanovnika.

-Volja naroda treba da se poštuje,  a svi koji imaju prigovor treba da uzmu učešće na javnoj raspravi, a NS RS treba o tome svemu da se izjasni-kaže Pavlović.

Predsjednik GO DNS Prijedor i kandidat ove partije za gradonačelnika Dragutin Rodić poručio je da će svoje mišljenje o ovoj temi dati narednih dana.

Inače, pojedini mediji su prenijeli da je Dodikova podrška osnivanju opštine Omarska još jedan pokušaj da se oslabi moć DNS-a.

Pojedini članovi DNS-a se pitaju zašto Dodik u jeku izborne kampanje obećava Omarskoj da će postati opština kada inicijativa za njeno formiranje više od osam mjeseci stoji u Vladi RS.

Naime, inicijative da se od Prijedora kao samostalne opštine odvoje Omarska i Kozarac pokrenute su prošle godine. Inicijativu za formiranje opštine Omarska usvojili su odbornici u Skupštini grada Prijedora okupljeni oko SNSD-a u novembru prošle godine. U prijedorskoj Skupštini se nije raspravljalo o inicijativi za formiranje opštine Kozarac, iako je nekoliko puta bila na predloženom dnevnom redu.