Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAKON DRAME I NEIZVJESNOSTI Srbi konačno stigli iz Vuhana, sve ovo su PROŽIVJELI

Društvo
Autor:

Foto: Snežana Krstić,Tanjug/ Milica Nikolić,Tanjug/AP/RAS Srbija

Pojavio se krajem decembra prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije, do sada je od njega umrlo 1.775 ljudi, zaraženo je oko 71.330 širom svijeta. Koronavirus još ne jenjava, novih žrtava ima svakoga dana, sve više raste broj zaraženih, ali hrabri podatak da se njih 10.844 do sada oporavilo.

Šestoro Srba igrom sudbine se zadesilo u nesrećnom Vuhanu kada su u cijelom svijetu sa dozom straha počeli da izgovaraju ime ovog grada. Jedina dama u ovom društvu odbila je evakuaciju, student V. V. je, prije nego što je Vuhan stavljen pod karantin, uspio da se vrati u Srbiju, dok je preostalih četvoro Srba preksinoć bezbjedno stiglo u domovinu, nakon provedenog dvonedjeljnog karantina u Francuskoj.

Kada je sve počelo?

Drama i panika srpskih državljana koji su bili u Vuhanu počela je nekoliko dana nakon što je kineski grad Vuhan stavljen u karantin 24. januara. Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić tada je najavio evakuaciju Srba, uz napomenu da će biti zadržani u karantinu u Francuskoj.

– Oni su prošli sve zdravstvene analize pred ulazak u avion i oni nemaju korona virus, ali u okviru preventivnih mjera predviđen je karantin. Oni bi tamo trebalo da budu u karantinu 14 dana ili da ih mi preuzmemo, pa da ovdje bude karantin, ali uglavnom su se evropske zemlje odlučile da se oni zadrže tamo – rekao je tada Dačić.

Jedan od četvorice srpskih državljana koji je sinoć doputovao, Aleksandar Kalaba, potvrdio je da je bio u svakodnevnom kontaktu sa srpskom ambasadom u vezi sa povratkom.

– Komunikacija sa ambasadom je odlična, oni se trude na svaki mogući način da nam pomognu. Svakog dana barem jednom pozovu da pitaju za zdravlje i da li nam je potreban novac ili hrana – rekao je Kalaba i dodao da je bio u kontaktu sa petoro Srba koji su živjeli u gradu, ali koji su otišli za Srbiju na raspust prije epidemije.

Student stigao ranije

– Samo nekoliko sati prije nego što je kineski grad Vuhan stavljen pod karantin, on je otišao u drugi grad. Njegov cimer je ostao i ne daju nikome više da izađe iz grada – rekla je ranije za Blic majka studenta V. V. koji je 29. januara iz Kine, preko Moskve, sletio na Aerodrom “Nikola Tesla”.

Ona je još dodala da je njen sin potvrdio da se već krajem decembra govorilo o koronavirusu, kao i da se situacija zahuhtavala već tada. Samo nekoliko sati prije nego što je Vuhan stavljan pod karantin, V. V. je otišao u drugi grad.

Foto: Martin Divisek/EPA

Bijeg u Francusku

Četvorica srpskih državljana avionom su 2. februara krenuli iz Vuhana u Francusku, pri čemu je jedna srpska državljanka odbila tada da napusti Vuhan. Jedan od četvorice naših državljana boravio je u Hubei, kineskoj provinciji 300 kilometara od Vuhana. On je sam probao da izađe iz zemlje, ali nije uspio, pa se obratio ambasadi Srbije.

Oni su avionom u kome je bilo još šezdesetak Francuza doputovali u Francusku gde su stavljeni u karantin.

Dvije nedjelje u karantinu

Tenzija se malo stišala kada su Srbi konačno stigli u karantin u Eks-An-Provansu gdje su boravili naredne dvije nedjelje. Ministarstvo spoljnih poslova sve vrijeme je bilo u kontaktu sa nsrpskim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome korona virusa i osjećali su se dobro.

Kretanje u Francuskoj bilo je ograničeno, kako je juče objasnio Aleksandar Kalaba – “kao u malo lakšem zatvoru”.

Stefan Vojnić (27) rekao je tokom svog boravka u karantinu da su uslovi više nego korektni, a da je transport iz Kine u Francusku protekao sa dosta stresa i napetosti zbog procedura i potencijalnih zaraženih.

Redovni razgovori sa lekarima omogućavali su im da se osjećaju brižnije i spokojnije, a međusobno druženje da im vrijeme brže prođe. Imali su hranu i vodu, ali im je nedostajala porodica.

Konačno u Beogradu

Nešto prije ponoći, poslije dvije nedjelje “iskušenja” u karantinu, četvorica muškaraca doputovala su u Beograd. Iako su bili veoma umorni, nijedan od njih nije mogao da sakrije sreću i oduševljenje što su se konačno sastali sa svojim porodicama i prijateljima.

Prema snimcima iz aviona primjetno je da je vladala prijatna atmosfera i dobro raspoloženje. Na licima im se pored osmeha vidjelo i uzbuđenje zbog povratka u domovinu. Tako je bilo i na samom aerodromu gdje su ih dočekali rodbina i prijatelji. Svi su jedva čekali da ih vide i zagrle, te je beogradski aerodrom po njihovom sletanju bio preplavljen emocijama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO