Društvo

NAKON ODLUKE HRVATSKE POVEĆAN PROMET Za dva dana granicu prešlo više od 108.000 ljudi

Nakon što je Hrvatska ukinula obaveznu izolaciju od 14 dana za državljane BiH, evidentno je povećanje prelazaka državne granice. Tako je  1. i 2. jula 2020. godine, državnu granicu BiH prešlo 108.974 osobe, podaci su Granične policije BiH.

NAKON ODLUKE HRVATSKE POVEĆAN PROMET Za dva dana granicu prešlo više od 108.000 ljudi
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Od ukupnog broja, evidentirano je 39.786 državljana BiH, i to na ulazu njih 20.343, a na izlazu 19.443. U istom vremenskom razdoblju, od ukupnog broja osoba evidentiranih prilikom prelaska državne granice, evidentirano je 69.188 stranih državljana, i to na ulazu njih 36.121, dok ih je na izlazu evidentirano 33.067 – kaže portparol Granične policije Franka Vican, prenosi Avaz.

Podsjetimo, odlukom Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, 30. juna 2020. godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uslova.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na: zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih ličnih razloga.