Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAKON PRVOG SMRTNOG SLUČAJA Gradonačelnik Siniša Milić o epidemiološkoj situaciji u Brčkom

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je danas na pres konferenciji da je, na žalost, u Brčko distriktu potvrđen prvi smrtni slučaj od virusa korona.

– Noćas je preminuo muškarac (55) koji je već neko vrijeme bio smješten u posebnom dijelu brčanske bolnice namijenjenom za pacijente koji su oboljeli od COVID-19. Došao iz Specijalne bolnice „Centar za srce BH” u Tuzla gdje je bio liječen,  gdje je dobio virus i bio je priključen na respirator – rekao je Milić.

U brčanskoj bolnici trenutno je smješteno sedam pacijenata oboljelih od virusa korona, dva pacijenta sa težom i pet sa srednje teškom kliničkom slikom.

– Pacijenti koji nisu smješteni u bolnicu su lakše kliničke slike i dobro se osjećaju – rekao je Milić.

Pojasnio je da je do sada u Distriktu registrovano ukupno 17 slučajeva zaraženih virusom korona ali da nije riječ o novom porastu broja oboljelih nego o načinu evidentiranja prema kome se i preminulo,  kao i lice iz Špionice vode kao lica zaražena na području Distrikta.

Milić je rekao da je do sada testirano 141 lice od kojih je 110 negativno  na virus korona, dok se čekaju rezultati 15 uzoraka. Iz zdravstvenog nadzora je izašlo 12 lica pa je danas ukupan broj lica čije se zdravstveno stanje prati 1.315 lica.

– Krizni štab je danas odobrio procedure vezano za samoizolaciju kojom se utvrđuje početak njenog trajanja. Tamo gdje je moguće utvrditi kontakt sa zaraženom osobom taj datum će se uzimati kao prvi dan početka izolacije. Tamo gdje to nije moguće početak izolacije  će biti datum javljanja Pododjeljenju za javno zdravstvo, a za građane koji ulaze iz drugih država to će biti vrijeme ulaska na područje BiH – pojasnio je Milić i podsjetio je da će svi građani koji budu dolazili iz inostranstva podlijegati izolaciji u trajanju od 28 dana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO