Politika

"NAMIRNICA IMA DOVOLJNO" Pašalić poručio poljoprivrednicima da ne brinu za podsticaje

Poljoprivrednici ne treba da brinu zbog podsticaja. Proše godine smo iplatili sve podsticaje u iznosu 71 milon KM, i devet i po miliona KM ove godine. Takođe 1. aprila ćemo da platimo premiju za mlijeko i u ovom trenutku nemamo ni jednu marku dugovanja prema našim poljoprivrednim proizvođačim – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić nakon održane sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

"NAMIRNICA IMA DOVOLJNO" Pašalić poručio poljoprivrednicima da ne brinu za podsticaje
FOTO: VLADA RS

Dodaje da su svim lokalnim zajednicama danas uputili spiskove proizvođača, tačnije 9.418 gazdinstva, koji od ponedjeljka mogu da preuzimaju regresirani dizel. Odnosno, po 60 pfeninga nižoj nego što je na benzinskim pumpama.

Bitno je reći da smo obezbijedili da ovu mjeru mogu da koriste i  oni proizvođači koji još nisu izvršili prijavu doprinosa za 2019. godinu. Pravilnikom smo potpisali da je to uslov za dobijanje podsticaja, ali smo procijenili da možemo to da prolongiramo, jer ljudi sada ne mogu da idu da to obaljaju a da nam ide proljetna sjetva – rekao je Pašalić.

Naglašava da isto važi i podsticaj za proizvodnju pšenice i premiju za mlijeko, te da je donešen i set mjera za povećanje obima sjetve.

– Kada je u pitanju sjetva, biće posijan kukuruz, oko 20.000 hektara povrća, 5.000 hektara soje… Većpo podacima iz poljoprivrdenih apoteka vidimo da ćemo imati veći obim sjetve, te da dodatno treba stimulisati proizvođače da više siju – rekao je on.

Zbog potreba za većim obimom sjetve, donesen je set mjera za stimulaciju,  među kojima je dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 odsto od cijene sjemena.

– Takođe, obezbijedili smo dva milona KM dodatno, mimo agrarnog budžeta, te ćemo nabavljati sjetvene pakete povrća za oko 9.000 gazdinstava. Ovaj paket je namjenjen za manja gazdinstva – objasnio je ministar, dodajući da će biti formirano oko 9.000 paketa.

Dodatna mjera je i 500.000 KM za sufinansiranje sjetve soje, jer će se ovim novcem sufinansirati 50 odstosto sjetve soje.

– Donijeli smo i odluku da će 5.573 gazdinstva koja su imala dugove i bila isključena iz sistema podsticaja, ipak moći da dobiju novac. Radi se o dugovima iz period 1998. i 2000. godine. Cijenimo da im treba izaći u suret, jer se radi o malim dugovima – rekao je Pašalić.

– Obezbijedili smo 60 miliona KM za finansiranje povoljnih kredita IRB da pomognemo poljoprivrednicima isedam miliona iz sredstva partenr fonda. Sada radimo na tome da smanjimo kamate – dodao je Pašalić.

Ministar dodaje da svakih sedam dana izvještavju štab o stanju zaliha. Za sada zaliha mlijeka, mesa, pšenice, soje, brašna i ostalog ima dovoljno, te da će uz dodatnu pomoć koja stiže Srbije namirnica biti dovoljno do kraja godine i da ne bi trebalo biti problema.

– Treba pomoći poljoprivrednicima koji su stariji od 65 godina i omogućiti im da se kreću i obavljaju sve što im je potrebno – rekao je ministar, dodajući da će i drvoprerađivači imati određene povlastice.

Pročitajte još

Naglasio je da je ovo samo dio mjera koja je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, te da će ih biti još, jer moramo biti svjesni koliko je poljoprivreda važna.

Novost je da bi sjetvene pakete i pomoć mogli bi dobiti i oni koji se primarno ne bave poljoprivredom, kako bi i njih stimulisali da se bave sjetvom.

Pašalić se osvrnuo na najavljenu Sjednicu narodne skupštine Republike Srpske koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda – uvođenje vanrednog stanja.

– Vanredno stanje proglašavamo kako bismo bilo operativniji u smislu rada štaba i Vlade. Neće biti nikakvih totalnih izolacija gradova kako su to neki najavljivali, ne treba širiti paniku i nema potreba za zabrinutosti građan- dodao je on.

Prihvati notifikacije