Politika

„NAMJERNO TO RADE“ Dodik tvrdi da je OPASNOST ZA SRPSKU u rukama Šarovića i Borenovića

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je večeras da je u rukama lidera SDS i PDP Mirka Šarovića i Branislava Borenovića opasna stvar za Republiku Srpsku, navodeći da se čeka da SDA da saglasnost za izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH koje su oni predložili.

„NAMJERNO TO RADE“ Dodik tvrdi da je OPASNOST ZA SRPSKU u rukama Šarovića i Borenovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Biće zanimljivo vidjeti da li će SDS i PDP glasati za pomenute stvari. Vidjećemo da li će proći izmjene Poslovnika, pretpostavljam da je to moguće jer su se sve bošnjačke partije okupile oko toga i samo su protiv SNSD i HDZ. Ukoliko SDA uđe u tu vrstu priče, stvara se mogućnost za neku većinu – istakao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

On je za ATV rekao da je SNSD delegirao svoje članove za popunu komisija u Predstavničkom domu da bi spriječio promjene Poslovnika sve dok za to ne bude postojao opšti konsenzus političkih predstavnika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SNSD je to uradio nevoljno slušajući, između ostalog, objašnjenja iz SDS i PDP, koji su izmjene Poslovnika inicirali pod plaštom navodnog deblokiranja Predstavničkog doma i sredstava za velike projekte koja su na čekanju.

– Iskustvo nas uči da sve što se na nivou BiH jednom establira, ostane zacementirano. I dalje sam iznenađen ponašanjem SDS i PDP. NJihova priča se ne svodi samo na funkcionisanje Predstavničkog doma, jer je upitno da li će on funkcionisati i nakon eventualog usvajanja izmjena Poslovnika. Oni pokušavaju da naprave predstavu da brinu za narod i projekte koje su, inače, osporavali u Srpskoj, tvrdeći da vlast navodno ne vodi odgovornu politiku. A sad bi na nivou BiH sve usvojili – kaže Dodik.

Izmjene Poslovnika, podsjetio je Dodik, ranije su predlagali i visoki predstavnik, ali i SDA koja je tražila deblokadu Predstavničkog doma, a krajnji cilj je bio da bude marginalizovana Srpska.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– To je uspješno zaustavljeno, a onda je dogovoreno da to uradi SDS. Ne mislim da je to politika te stranke, već Mirka Šarovića. Bez obzira na to šta pričao, on definitivno vodi SDS ka izdaji srpskih nacionalnih i državnih interesa. Poznat je i po tome što je u Narodnoj skupštini kao ministar na nivou BiH rekao da ga ne zanimaju stavovi parlamenta Srpske. I sada se to vidi – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da pojedini poslanici iz Srpske popunjavaju sva mjesta u parlamentarnim komisijama, čime skrnave reprezentativnost Republike.

– Time bi bio stvoren negativan presedan da se na isti način donose odluke bez saglasnosti Srpske. Zato je to opasno. Ovo namjerno rade iako su svjesni negativnih posljedica po Srpsku – rekao je Dodik. On je napomenuo da je i Narodna skupština Srpske u nedavnim zaključcima poručila da treba spriječiti promjene Poslovnika.

– Kada smo vidjeli da oni to ne žele da povuku, išli smo sa našim prijedlozima za popunu komisija. Naše ponašanje je bilo racionalno jer ako ne možete da dođete do Savjeta ministara, onda ne mora raditi ni Parlamentarna skupština BiH. Šarovića je kao ministra u tehničkom mandatu zanimalo samo da što duže ostane na funkciji iako ta institucija u takvom mandatu ne može predlagati ni zakone. Ispada da bi Predstavnički dom trebalo da radi da bi bila promovisana politika Šarovića ili ko zna koga. To se neće desiti – poručio je Dodik. On je ocijenio da se iza svega krije subjektivna politika Šarovića i Borenovića.

– Uvjeren sam da SDS ne stoji iza toga. Šarović se i borio da bude lider SDS da bi tu stranku uvukao u produženu izdaju sa pozicija na kojima se nalazi na nivou BiH. Njih ne zanima Srpska i ne mogu da razumijem da sa toliko žara guraju stvari koje niko u Republici Srpskoj ne podržava – naglasio je Dodik.

On je dodao da ne razumije lidere SDS i PDP, koji slavodobitno pokušavaju da proglase svojom pobjedom to što navodno imaju više od 27 glasova poslanika koji će podržati izmjene Poslovnika.

– To je poraz Srpske i jedina logika u vezi s tim jeste da sve što je poraz Republike Srpske u Sarajevu jeste pobjeda SDS i PDP. To je njihova politika – rekao je Dodik.

Bazični odnosi tri konstitutivna naroda i dva entiteta, objasnio je Dodik, urušeni su time što je spriječeno njihovo legitimno predstavljanje, zbog čega neki od naroda može da iskoristi pravo na samoopredjeljenje.

– Šta god mislili, Šarović i Borenović nisu legitimni. Narodu će biti objašnjeno da je riječ o SDS-ovoj i PDP-ovoj izdaji na štetu Srpske i u korist BiH. Nemoguće je tako raditi i doći u Srpsku i tražiti glasove. To je za njih kontraproduktivno, ali kada su tako odlučili, dobiće politički i svaki drugi odgovor – kaže Dodik. Govoreći o optimističnim najavama o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je naveo da BiH nije optimistična priča jer je zakovana svojom neefikasnošću i duboko podijeljena.

– Po nekim objašnjenjima, to je propala zemlja bez suvereniteta u kojoj je prisutan snažan strani intervencionizam. Nema suvereniteta kada imate u zemlji visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu. Nekoliko puta sam predlagao neke pozitivne stvari, ali ništa nije prošlo. Sada sam doveden u poziciju da i ono što smatram racionalnim zaustavim jer ovaj sistem BiH nema smisla. Dva konstitutivna naroda su u BiH nezadovoljna – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je ocijenio da je patološka situacija ako su predstavnici Bošnjaka zadovoljni time da se drugim narodima pravi šteta. Komentarišući deklaraciju SDA, Dodik je rekao da je nemoguće da bilo koji Srbin u BiH prihvati ukidanje konstitutivnosti srpskog naroda.

– Zato je potrebno da se svi vratimo u Srpsku i jedinstveno u Narodnoj skupštini koncipiramo svoju politiku – istakao je Dodik. Prema njegovim riječima, stranci su priželjkivali da SDS i PDP ne prihvate da budu jedinstveno koncipirani zaključci na posljednjoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

– Znao sam da će odbiti bilo šta što im se ponudi. Nije bilo šanse da budu unutra i samo su tražili razloge da ne budu. To je loše – rekao je Dodik.

On je naglasio da je ranije kao opozicionar bio saglasan sa SDS-om o značajnim nacionalnim pitanjima, a da oni sada nisu podržali ni aktivnosti koje se odnose na rehabilitaciju njihovih članova koje je kažnjavala međunarodna zajednica.

– Mislim da to više nisu SDS-ovi ljudi. Većina njih je vidjela katastrofalnu politiku te stranke i pobjegla. Riječ je o odnosu Srpske prema ljudima koji su nepravedno bili kažnjeni i trpjeli posljedice. Ne možemo im vratiti godine života, ali možemo da im povežemo penziono i invalidsko osiguranje i damo još neke druge mogućnosti, te im kažemo da nisu zaboravljeni – istakao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Od 1. januara krivična odgovornost za nepoštivanje odluka Narodne  skupštine Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će prijedlog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima će biti uvedena odgovornost za nepoštovanje odluka Narodne skupštine Srpske narednih dana biti gotov, te vjerovatno stupiti na snagu od 1. januara.

– Zalagaću se za to. Poučeni svime što se dešava i što se dešavalo, svi moraju da se u vezi sa važnim pitanjima za Republiku vrate u Narodnu skupštinu ako hoće da imaju stav i djeluju na nivou BiH. Predstavnici Srpske u Sarajevu ne mogu glasati po svome. Birani su u Srpskoj i imaju odgovornost prema svojoj izbornoj bazi. Ako misle da nešto nije u interesu Srpske, onda neka traže stav republičkih institucija – rekao je Dodik.

Govoreći o stalnom skidanju Nacrta godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu, Dodik je rekao da SDS ne smije da ide dalje od toga i da im je lakše da to skinu sa dnevnog reda nego da glasaju protiv i odbace to pitanje.

Dodik je istakao da je to pitanje bilo na dnevnom redu i prije posljednjih izbora, te da je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tražio da to ne bude tada razmatrano jer bi Dodik mogao da iskoristi da ih napada, pa da izgube izbore, te rekao da će to oni završiti poslije, a ako ne stignu, da to stave Dodiku u ruke.

– To je tipično Ivanićevo ponašanje. Onda je glasao za Strategiju spoljnih poslova u kojoj je u suštini prihvaćen put ka NATO. Zato oni to stalno skidaju sa dnevnog reda – naglasio je Dodik.

Dodik: Vladajuća koalicija funkcioniše, PDP će se još osipati

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je večeras da je stanje u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj dobro i da ona funkcioniše jer je održava jedinstvena ideja o snažnoj i uspješnoj Srpskoj, dok će opozicioni PDP nastaviti da se osipa i ostati bez znatnog broja važnih ljudi.

– Čak ni oni koji nas ne vole ne mogu da izbjegnu da kažu da vlast u Republici Srpskoj funkcioniše. Naravno da ne stignemo sve da uradimo i da ima problema, ali oni nisu onakvi kakvim ih prikazuju neki iz opozicije – istakao je Dodik.

On je rekao da su odnosi sa DNS opterećeni raznim pitanjima, ali je veoma jasno da koalicija funkcioniše.

– Sa DNS smo razgovarali nekoliko puta i smatram da smo se razumjeli – izjavio je Dodik.

On je naglasio da sve političke partije imaju unutrašnje probleme, osim SNSD, u kojem ih, kako ističe, neće ni biti.

– U klubu poslanika SNSD nema disonantnih tonova, kada se dogovori politika ona se sprovodi. Znamo iz kog razloga je došlo do cijepanja DNS. Oni pokušavaju da se konsoliduju, mi to uvažavamo, ali nismo spremni da prihvatamo da se u vezi sa postavljanjima sve završi, a onda se ne poštuju bazične politike. Ali, tako funkcioniše politički život i nema tu ništa neprirodno – istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je učestvovao u cijepanju PDP iz kojeg je proistekla nova stranka PDP 1999 čiji je lider Siniša Đorđević, Dodik je rekao da sa Đorđevićem nije imao takav kontakt i da su spekulacije sastavni dio politike.

– Odbrana Borenoviću i ostalima je bazirana na neistini. Oni moraju da objasne zašto kod njih postoje nezadovoljni ljudi koji žele da formiraju izvorni PDP. To znači da je osnovna ideja izdana i da ne funkcioniše, nego funkcioniše neka druga koju je neko nametnuo sa strane – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, informacije kojima raspolaže govore da osipanju PDP nije kraj.

– Oni će ostati bez znatnog broja ljudi i to jakih imena, ne zato što su izgubili odnos prema PDP, nego zbog toga što njihovo rukovodstvo ne sprovodi njihove politike i uporno pravi greške – ocijenio je Dodik.

On je naveo da PDP mora da bude vezan pupčanom vrpcom za SDS jer nikada ne može ojačati da bude druga ili treća partija po snazi u Srpskoj.

– PDP mora da se veže za jače od sebe. Jedno vrijeme su bili sa nama pa su napustili jer je rečeno (Mladenu) Ivaniću da će otići u zatvor ako ne napusti SNSD. Onda je Ivanić izvukao PDP iz koalicije sa SNSD, otišli su sa SDS i vidimo epilog. Upravo mu je Đorđević bio advokat i on može da to potvrdi – naglasio je Dodik.

Odnosi Srpske sa Rusijom daju kvalitetne rezultate

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska mora da održi dobre odnose sa Rusijom jer oni daju kvalitetne pomake i rezultate, navodeći da u srijedu putuje u Sankt Peterburg gdje se svake godine u ovo doba godine okupljaju predstavnici pravoslavnih zemalja i razgovaraju o različitim temama.

– To je prilika da se sretnem sa gubernatorom Sankt Peterburga sa kojim imamo dobre odnose i niz potpisanih sporazuma – rekao je Dodik.

On je istakao da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske često dolaze specijalisti iz Rusije, da ljudi iz Srpske odlaze u Rusku Federaciju i da se povećava broj studenata iz Srpske koji tamo studiraju.

– Pokušavamo još više da uradimo i na ekonomskom planu, iako smo mi mala ekonomija, a kod Rusa su brojke u pogledu potreba frapantno velike – izjavio je Dodik.

On je podsjetio da duže od dvije godine Agencija za lijekove BiH, kojom upravlja PDP, ne daje odobrenje za uvoz lijekova iz Rusije, iako ih izvoze na evropsko tržište.

– Agencija za lijekove to ne dozvoljava zbog toga što bismo te lijekove dobili po 25 do 30 odsto nižoj cijeni u odnosu na onu po kojoj ih sada nabavljamo od zapadnih kompanija. To plaćaju naši ljudi. I onda oni iz PDP nama pričaju o poštenju – kaže Dodik.

On je dodao da će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je više puta razgovarao nakon što je hospitalizovan.

– On već obavlja svoje poslove. Moram da mu zahvalim što je počeo da realizuje obećanje da će sa 25 miliona evra pomoći budžet Srpske. Dio tog novca već je stigao. Radimo važnu stvar i za Drvar i tamo će, osim pogona preduzeća `Jumko`, biti otvorena i poslovnica Komercijalne banke. Vidjećemo šta još možemo da učinimo za naše ljude u tri-četiri opštine u Federaciji BiH u kojima je većinsko srpsko stanovništvo – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Vučić mnogo pomogao u mnogim pitanjima, te da dodatno razumije procese i odnose u BiH.