Politika

"Napadaju nas albanski ekstremisti" Manastiru Visoki Dečani potrebna zaštita vojnika KFOR

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je potrebno da vojnici KFOR i dalje čuvaju manastir, zbog napada albanskih ekstremista.

"Napadaju nas albanski ekstremisti" Manastiru Visoki Dečani potrebna zaštita vojnika KFOR
FOTO: VESNA LALIĆ/RINGIER

Visoki Dečani reagovali su na navode ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čekua koji je izjavio da Dečanima ne treba zaštita KFOR.

Manastir je na svom “Tviter” nalogu objavio da je zaštita KFOR potrebna zbog opšte političke, pravne i bezbjednosne nestabilnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji jer se kosovske vlasti ponašaju kao da je to čisto etnička albanska teritorija.

Manastir Dečani i Srpska pravoslavna crkva (SPC) , ističu, izloženi su stalnom negiranju srpskog identiteta, prava uz medijski govor mržnje.

Pročitajte još

– SPC na Kosovu i Metohiji ostaje rješena da očuva svoj identitet, tradiciju, imovinska prava i verske slobode. Dok god smo ugroženi na Kosovu i Metohiji /što priznaju izveštaji Unesko, Evropa Nostra i druge međunarodne organizacije/ potrebna nam je posebna institucionalna zaštita i bezbjednosna zaštita KFOR – ,kaže se u saopštenju.

U saopštenju podsjećaju da je zaštita potrebna poslije četiri oružana napada albanskih ekstremista, ISIS grafita i hapšenja naoružane grupe pred kapijom manastira 2016.

Vlada u Prištini, napominju, nastavlja sa nepoštovanjem zakona i sudskih odluka

Prihvati notifikacije