Politika

"Napadi na jedne i dodvoravanje drugima donijeće samo poniženja" Dodik o predstojećem sastanku lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je da će bošnjačkim političarima na sastanku u Mostaru pokušati da objasni da napadi na jedne i dodvoravanje drugima neće ništa donijeti, osim poniženja i da se u Evropu ne može tako što se instrumentalizuje pravosuđe, krši Ustav, zakoni, propisi, jer je EU skup pravila i propisa koji se poštuju.

"Napadi na jedne i dodvoravanje drugima donijeće samo poniženja" Dodik o predstojećem sastanku lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dvadeset godina pokušavam da im objasnim, pokušaću i na sastanku u Mostaru. Čuda se događaju, ponegdje, ali BiH je zemlja bez logike, kako to tačno kaže Ivo Andrić – napisao je Dodik u objavi na svom Iks nalogu.

On je naveo da je vremenom spoznao da je uzaludno očekivati od ljudi koji su pošli od pogrešne premise da donesu ispravan zaključak.

– Ne znam kako su bošnjački političari ušli u pogrešan film da svi svjetski lideri ujutru kada se probude prvo pomisle na BiH? Da niko na ovom bijelom svijetu nema preča posla, već samo da se bavi BiH? – upitao je Dodik.

On je dodao da je tako jednoj supersili Rusiji važno da BiH bude blokirana, drugoj, Americi, da ide naprijed, trećoj, Kini, da bude po strani.

– Kao da je BiH nadsila. Kao da je planeta – naveo je Dodik.

On je upitao koji je genijalan um smislio da Rusija hoće da blokira EU preko BiH, koja joj je daleko hiljadu i po kilometara, a ne preko Moldavije, koja joj je u dvorištu.

Pročitajte još

– Kako neko misli da proda priču da sam ja jači od ruskih trupa, budući da Rusija u Moldaviji ima svoju enklavu i stacioniranu svoju vojsku? – upitao je Dodik.

On je postavio pitanje kako su bošnjački političari ušli u pogrešan film da svi treba da odlučuju o BiH, samo da ne bi odlučivali oni koji u njoj žive.

– Kažu, kada uđete u pogrešan voz, sve stanice su pogrešne. Ima li neko da bošnjačke političare izvede iz tog voza? Da im se više ne pričinjavaju špijuni, spoljni i unutrašnji neprijatelji – rekao je Dodik.

On je postavio pitanje la li ima neko da im objasni da Bono Voks i grupa “U2” nikada više neće besplatno svirati u Sarajevu, a Si-En-En prenositi koncert.

– Da vijest o rezoluciji o Srebrenici nije objavljena ni u jednom svjetskom mediju. Da BiH nikome nije važna, osim ljudima koji u njoj žive – ukazao je Dodik.

Predsjednik HDZ, Dragan Čović, rekao je ranije da je načelno dogovoren sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH za 2. juli u Mostaru.

Čović je rekao da je razgovarao sa predsjednicima SNSD, Miloradom Dodikom, i SDP, Nerminom Nikšićem, i da su se načelno dogovorili da 2. jula imaju sastanak lidera stranaka u Mostaru, a da se prije toga dogovore teme koje bi stabilizovale odnose između stranaka.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu