Hronika

NAPAO LJUDE BEZ RAZLOGA Izbo četvoro prolaznika i držao grad u strahu, a sada bi mogao da izbjegne robiju

Muškarac iz niškog sela Vrtište V. J. je optužen za četiri napada i nanošenje lakih tjelesnih povreda nepoznatim prolaznicima koje je 18., 23. i 24. juna ubadao oštrim predmetom na ulici u Nišu.

NAPAO LJUDE BEZ RAZLOGA Izbo četvoro prolaznika i držao grad u strahu, a sada bi mogao da izbjegne robiju
FOTO: M. ILIĆ/RAS SRBIJA

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je kaznu od osam godina i pet meseci zatvora, kao i mjeru obaveznog liječenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, za V. J. (20) iz niškog sela Vrtište, koji je od 18. do 24. juna ove godine bez ikakvog razloga izbo četvoricu prolaznika u Nišu.

Ali, ukoliko Osnovni sud u Nišu prihvati u cjelosti nalaz komisije vještaka specijalne zatvorske ustanove u Beogradu da je optuženi bio neuračunljiv u momentu izvršenja ovih krivičnih djela, on bi mogao izbjeći zatvorsku kaznu tako što bi bio upućen samo na psihijatrijsko liječenje, koje se teoretski može završiti i u kraćem periodu.

Prvi incident dogodio se na Bulevaru Nemanjića gdje je izboden S. I. (20), a potom je u ulici Branka Krsmanovića oštrim predmetom uboden V. Đ. (30), dok su dan kasnije u ulici Ljube Didića povrijeđeni S. M.(19) i njegov drug A. K. (24).

Pročitajte još

Vještačenjem koje je u toku istrage naložilo OJT u Nišu, utvrđeno je da je V.J. bio smanjenje uračunljivosti ali ne i da je bio neuračunljiv. S toga je uz mjeru obaveznog liječenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, tužilaštvo u optužnom prijedlogu zatražilo i zatvorsku kaznu od osam godina i pet meseci, tako da se ne bi našao odmah na slobodi ukoliko liječenje traje kraće od zahtjevane kazne.

Na suđenju koje je nedavno počelo pred Osnovnim sudom u Nišu, naloženo je novo vještačenje koje je obavljeno u specijalnoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, kojim je utvrđeno, pak, da je optuženi – neuračunljiv. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo zatražilo da na narednom ročištu pred sudom budu saslušani vještaci koji su obavili tu ekspertizu.

Niš danima bio u strahu

Nišlije su zbog ovih napada i saznanja da neko nasumično ubada ljude na ulici, danima živjeli u strahu, sve dok V.J. nije uhapšen. Njegovih identifikaciji značajno je pomogao je snimak sa nadzornih kamera u ulici Ljube Didića a prepoznali su ga i mladići koji su u toj ulici povrijeđeni. Poslije hapšenja, napade na nepoznate prolaznike obrazložio je time da mu se nije sviđalo kako se “šire dok idu ulicom”.

Kao maloljetnik odgovarao za pokušaj ubistva

V. J. je sin lokalnog sveštenika iz Niša i 2016. godine je već počinio teško krivično djelo. On je tada pokušao da nožem ubije tinejdžera V. J. (17) zbog čega je bio upućen u vaspitno-popravni dom. On je tada napadnutog mladića ubo nožem u stomak nanevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Povrijeđeni je jedva preživio, izgubio je tri litre krvi, a izvađeni su mu bubreg i slezena, dok je u bolnici proveo mjesec i po dana, piše Blic.

Prihvati notifikacije