Svijet

Napravio sebi još jedan godišnji odmor: Muškarac se vjenčao četiri, a razveo tri puta za 37 dana

Jedan Tajvanac, kako bi sebi obezbijedio neradne dane, došao je na ideju da se vjenča, a zatim i razvede, pa ponovi postupak čak četiri puta.

Napravio sebi još jedan godišnji odmor: Muškarac se vjenčao četiri, a razveo tri puta za 37 dana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čitava akcija trajala je samo 37 dana, čime je nagrađen sa 32 dana plaćenog odsustva.

Prema tamošnjem zakonu, osoba ima pravo na osam dana plaćenog odsustva kada se vjenča, što je neimenovani službenik odlučio da iskoristi, kada se 6. aprila prošle godine vjenčao po prvi put. Međutim, njegova zamisao bila je samo početak za koji se unaprijed pripremio, prenosi Oditi sentral.

Posljednjeg dana svog 8-dnevnog odsustva razveo se od supruge, pa se sljedećeg dana ponovo oženio njom i zatražio novi ciklus od osam dana, na koji je smatrao da ima pravo po zakonu. Tako je došlo do četiri vjenčanja i tri razvoda za svega 37 dana od čega je 32 proveo kod kuće.

Nakon što je banka u kojoj je zaposlen shvatila šta pokušava, odbila je da mu odobri još osam dana odsustva, što se anonimnom muškarcu nije nikako dopalo. Pošto je odlučio da nastavi sa prvobitnim planom, službenik banke podio je žalbu protiv svog poslodavca inspekciji rada, optužujući banku da krši zakon nepoštovanjem člana o “Pravilima o odsustvu sa rada”, prenosi Blic.

Sprovedena je istraga i sud je donio odluku da je banka zaista prekršila Zakon o radu, te je poslodavac kažnjen sa 700 dolara u oktobru prošle godine, ali je i pokrenuta tužba protiv muškarca zbog “namjerne zloupotrebe bračnog odsustva”. Međutim, u aprilu ove godine podržana je prethodna presuda u kojoj se navodi da iako ponašanje bankarskog službenika nije bilo po etičkim standardima, on nije prekršio zakon.

Slučaj je brzo postao viralan na društvenim mrežama i izazvao je žestoku raspravu među ljudima koji nisu mogli da vjeruju da postoji takva rupa u zakonu i onih koji su tvrdili da zakon dozvoljava bilo kome da izvede istu zamisao. Ipak, nikome do sada to nije palo na pamet, osim ovom muškarcu.