Politika

Narodni poslanik IZBAČEN IZ SUDNICE: Nebojša Vukanović nazvao sudiju KADIJOM i pitao kad će ISTRAŽITI KRIMINAL svog supruga

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović udaljen je juče iz sudnice Osnovnog suda u Trebinju gdje je došao da prati suđenje novinarima portala „Direkt“ po tužbi bivšeg načelnika PU Trebinje Žarka Lakete.

Narodni poslanik IZBAČEN IZ SUDNICE: Nebojša Vukanović nazvao sudiju KADIJOM i pitao kad će ISTRAŽITI KRIMINAL svog supruga
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vukanović je, međutim, ubrzo nakon početka suđenja udaljen iz sudnice po nalogu sudije Bojane Rikalo, koja je u obrazloženju navela da je poslanik vrijeđao nju i sud, navodeći da je nedostojni kadija, kao i većina „kadija tog osnovnog kadiluka“.

Upitao je sudiju: “Kada će istražiti tendere i kriminal u Elektrohercegovini, gdje rukovodi njen suprug, i može li ona, kao supruga visokog funkcionera SNSD, direktora Elektrohercegovine i člana Nadzornog odbora Elektroprivrede RS, suditi političke sporove i bez osnova strogo kažnjavati sve one koji su politički protivnici njenog supruga i njegove političke partije“ – navodi se u rješenju o udaljenju Vukanovića iz sudnice.

Foto: Privatna arhiva

Vukanović je za Srpskainfo potvrdio ove navode ističući da je sudija Rikalo u sukobu interesa, te da je i ranije imao sukobe s njom, jer mu je onemogućila da se kandiduje za izbore 2016. godine.

– Otišao sam da ispratim suđenje novinarima portala „Direkt“, jer znam da ta sutkinja vodi većinu sporova i kasapi novinare bez ikakvog razloga. Rekao sam: “O, kako si, čestiti kadijo?! Jeste li ovdje došli da sudite po partijskom nalogu?!” Upitao sam je javno u sudnici po čijem diktatu donosi sramne presude, kao i već pomenute stvari vezano za njenog supruga. Ta sutkinja je napravila kardinalnu grešku i onemogućila mi da izađem na lokalne izbore 2016. Kasnije se izvinila i rekla da se greške događaju. To nije bila greška već je namerno napravljeno – tvrdi Vukanović.

On dodaje da su sudije u Trebinju u protekla dva mjeseca donijele više presuda protiv njega, te da je dužan da isplati oko 30.000 KM osobama koje su ga tužile za klevetu.

– Jasno je da je sud u službi vlasti i da hoće potpuno da me finansijski iscrpe. Moram dizati kredit da bih platio sudske presude koje oni donose. Zamislite da sam izgubio spor jer sam u intervjuu postavio pitanje. To je nezabilježeno u sudskoj praksi – tvrdi Vukanović.

On ističe da su sudije u Trebinju često osione i bahate, ali da ih se ne plaši, već će pažljivo pratiti njihov rad i ukazivati na svaku grešku koju naprave. Vukanović kaže da im je to i javno rekao, te da je već u ponedjeljak uspio da fotografiše predsjednika Osnovnog suda u Trebinju Milana Bosića kako se nepropisno parkira na trotoar.

Foto: Privatna arhiva

– Umjesto na parking, gdje i ostali vozači i građani, Bosić je parkirao svog „volva“ na trotoaru ispred suda i kafića „La teraca“, u kome je odmarao i pio piće. Pitao sam ga kako se to bahato parkira i da li mu je teško da malo prošeta. To je primjer njihove bahatosti – tvrdi Vukanović.