Gradovi

"NARUŠIĆE SE EKOSISTEM" Stanovnici Neuma organizovali protest zbog uplovljavanja velikog kruzera (VIDEO)

Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova na područje Neuma.

"NARUŠIĆE SE EKOSISTEM" Stanovnici Neuma organizovali protest zbog uplovljavanja velikog kruzera (VIDEO)
FOTO: KLIX/YOUTUBE

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.

Građanima se pridružio i opštinski načelnik Dragan Jurković.

– Ono što nas zanima je ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu doneseni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati – kazao je Jurković.

Pročitajte još

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik opštine Neum ističe da će u ime opštine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

– Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu – istakao je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

U Neum je jutros uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi protestovali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

– Jednostavno će se narušiti sami ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Uticaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života – kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizovana za lov i ribolov, prenosin Kliks.

Prihvati notifikacije