Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NAŠ TRUD NIKO NE VIDI” Direktor o prozivkama na rad Gradske razvojne agencije

Banjaluka
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Gradska razvojna agencija (CIDEA) je u zadnje dvije godine aplicirala sa projektima prema raznim fondovima u vrijednosti od 11,14 miliona KM, a od toga smo dobili finansiranje za 15 u vrijednosti od 2,67 miliona KM.

Odgovor je to direktora CIDEA Marija Milanovića na primjedbe na rad ove Agencije koje su prethodnih dana stizale od prvog čovjeka Banjaluke Igora Radojičića te dijelova opozicije, SDS-a. Ovaj put su obje strane bile jedinstvene u mišljenju da CIDEA ne ispunjava svoju ulogu, odnosno ne doprinose dovoljnoj mjeri razvoju grada te da samo troše budžetska sredstva.

– Ono što su pojedini odbornici rekli u Skupštini grada ne odgovara rezultatima rada Gradske razvojne agencije – kazao je Milanović.

Napomenuo je da su u nekoliko navrata pozivali odbornike da dođu u Agenciju kako bi ih upoznali sa njenim radom, te da čuju njihove prijedloge i sugestije, ali da je njihov dolazak izostao.

Naveo je da ne zna zašto je gradonačelnik Radojičić na taj način protumačio njihov dosadašnji rad.

– Uloga CIDEA je da radi na razvoju grada u skladu sa planovima koje postavi gradska administracija, što znači da smo uz gradonačelnika Radojičića, i pratimo razvojni ciklus ”Banjaluka se gradi” čiji je cilj da Banjaluka bude moderan evropski grad – rekao Milanović.

Tvrdi da je  posljednje 3 godine urađena transformacija ove agencije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mario Milanović

– Prije mog dolaska na dužnost direktora u aprilu 2017. godine Agenciji su oduzeti mnogi projekti i instrumenti podrške koje je sama kreirala. Tako je CIDEA, naprimjer, ostala bez projekta Tehnološki biznis park u Ramićima, sadašnja Poslovna zona Ramići, a zbog čije realizacije je zaposlen određen broj ljudi koji su poslije ostali da rade u Agenciji – rekao je on.

Tvrdi da sistematizacijom, koja je postojala u trenutku njegovog dolaska na tu funkciju, praktično nije bio otvoren prostor za druge aktivnosti.

– Promijenili smo organizacionu strukturu i formirana su četiri tima: tim za projekte, za preduzetništvo i saradnju s privredom, za saradnju sa investitorima i podršku izvozu, te za izradu studija i strategija razvoja – precizirao je on.

Pored gore navedene cifre koja je obezbijeđena iz međunarodnih fondova, Milanović je dodao da je bilo i drugih aktivnosti. Naglasio je da, zahvaljujući kontaktima i radnim angažmanom CIDEA, investitor iz Njemačke planira investirati oko 40 miliona KM u Banjaluku. Planirana je izgradnja trening centra za obuku medicinskog osoblja iz južne Amerike i istočne Evrope, te staračkog doma u kojem će biti smješteni penzioneri iz Njemačke.

– Prva faza tog projekta je počela, studenti iz Meksika su već u Banjaluci tri mjeseca, a uskoro se očekuje dolazak grupa iz Brazila, Argentine, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije. Sve ovo ukazuje na to da je kontribucija Agencije kroz aktivnosti i više nego opravdana – smatra on.

Naime, na posljednjem zasjedanju gradskog parlamenta Radojičić je rekao da nije zadovoljan koliko projekata je donijela CIDEA, s obzirom da 90 odsto njihovog budžeta ide na plate.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ona treba biti motor projekata prema vani i jasno je da ne ispunjava svoju ulogu. Nisu uspjeli da se probiju na neke druge fondove i to je primjedba koja traje već nekoliko godina. Postoji potreba da budu aktivniji i da pokušaju povući više sredstava, a ne samo iz gradskog budžeta – naglasio je tom prilikom Radojičić.

Oštri su bili i iz GO SDS Banjaluka iz kojeg su poručili da građani Banjaluke ne mogu u nedogled finansirati rad gradskih agencija koje su same sebi svrha postojanja.

– Kada se uzme u obzir da CIDEA nije uspjela da pridobe neke druge fondove i da nije realizovala značajnije projekte jasno je da je, s obzirom na troškove, korist od ove agencije za Grad i stanovništvo zanemariva – naveli su ranije u GO SDS.

Međunarodni fondovi

Mario Milanović je rekao da je ova Agencija dostavila projektne aplikacije na dostupne javne pozive raznih fondova te da su mnogi odobreni i realizovani.

– To je navedeno u svim izvještajima o radu koji su bili na sjednicama Skupštine grada. Iz njih se vidi da je 90 odsto projekata Agencija pripremila na javne pozive prema međunarodnim fondovima kao što su: Intereg IPA prekogranična saradnja između Hrvatske, BiH i Crne Gore, Intereg ADRION, Intereg Dunavski Program, EU4Business, COSME, ERASMUS, Evropa za građane, Horizon 2020, te programi malih grantova kojim upravljaju strane ambasade u BiH – precizirao je Milanović.

Prekvalifikacija radnika

Prema podacima iz CIDEA, provođenjem međunarodnih projekata u zadnje dvije godine omogućena je prekvalifikacija 141 i zapošljavanje 72 radnika u sektorima metal, drvo, ugostiteljstvo i koža i tekstil. Radnici Agencije su napisali 666 poslovnih planova, a u cilju povezivanja tržišta rada i poslodavaca organizovali su sajmove zapošljavanja na kojima je bilo ponuđeno 1.720  radnih mjesta.

Kako bi pomogli poljoprivrednicima da prikupe potrebnu dokumentaciju za prijavu za podsticaje Centra za selo, pripremili su za njih 345 projekata, besplatno. Nabavili su opremu kroz projekte raznim organizacijama i školama vrijednosti 590.925 KM  u cilju modernizacije učenja i rada u ustanovama obrazovanja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO