Politika

"Naša država bi učinila Savez snažnijim" Helez traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji "ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope".

Zukan Helez
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

Helez tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara BiH.

Pročitajte još

Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu, generalu Kristoferu Kavoliju, i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi, generalu Hjubertu Kateru, da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”, piše RTRS.

Helez je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO i naveo da bi BiH kao članica NATO “učinila Savez snažnijim”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu