Banjaluka

"Naša obaveza je da ovu lokaciju predamo kupcima" Đurić najavio izgradnju zgrade kod Stare autobuske stanice u Banjaluci

Još jedna deložacija parkinga kod Stare autobuske stanice je odložena, a tim povodom reagovao je i sam direktor "Autoprevoz" Sladomir Đurić.

sladomir đurić direktor autoprevoza
FOTO: SRPSKAINFO

Direktor “Autoprevoz” Sladomir Đurić istakao je da je odluka o izvršenju sudske presude kojom prostor nekadašnje Stare autobuske stanice u centru Banjaluke pripada njima, donesena još prije dvije godine. 

– Smatram da ovaj spor se nije trebao ni voditi jer je “Autoprevoz” to kupio od Željeznica Jugoslavije. Naša obaveza je da ovu lokaciju predamo kupcima, koji planiraju ovdje graditi stambeni objekat. Na ovoj lokaciji u toku je drugi pokušaj preuzimanja parkinga od grada, a u korist “Autoprevoza” kojem ovaj atraktivni prostor pripada nama po presudi Okružnog suda – rekao je Đurić.

Đurić ističe da su spremni da se odreknu lokacija, kao što je spomenik 12 beba, Vidovdanska i Muzej savremene umjetnosti RS, ako za to dobiju naknadu ili zamjensku lokaciju. Naknada koju traže, kako je rečeno, iznosi 12 miliona KM.

 Podsjećamo, 13. aprila odgođeno je prinudno izvršenje predaje zemljišta preduzeću “Autoprevoz”, kada su se sugrađani okupili da zajedno sa predstavnicima gradske administracije štite imovinu Grada. 

Pročitajte još

Nakon toga, ponovo su sudski izvršitelji Okružnog privrednog suda u Banjaluci najavili po drugi put, uvođenje preduzeća “Autoprevoz” u posjed parkinga na Staroj autobuskoj stanici, a i ona je opet odgođena, zbog, kako je Sladomir Đurić istakao previše automobila i ljudi na samom zemljištu.

Podsjećamo, spor između “Autoprevoza” i Grada oko vlasništva nad zemljištem vrijednom desetine miliona KM na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica trajao je skoro dvije decenije. Svemu je prethodio sporazum iz 1969. godine o zamijeni nekretnina između grada Banjaluka sa “Autoprevozom”.

Prema tom ugovoru, Grad Banjaluka na ime zemljišta u Vidovdanskoj ulici u centru grada dodijelio je “Autoprevozu” zemljište za gradnju nove autobuske stanice u Lazarevu u ulici Braće Podgornika. Prije skoro 10 godina je Grad Banjaluka došao do ovjerene kopije ugovora između SIZ za upravljanje građevinskim zemljištem u Banjaluci i Radne organizacije putničkog saobraćaja “Autoprevoz” o dislokaciji Stare autobuske stanice iz centra grada. 

Ovaj ugovor, koji je zaključen 16. oktobra 1969. godine u Banjaluci, bio je ključni dokaz u žalbenom postupku koji je Grad pokrenuo protiv “Autoprevoza” zbog vlasništva nad placem u centru grada na kojem se nalazi i Muzej savremene umjetnosti RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu