Svijet

“NAŠA VAKCINA DJELUJE KOD STARIJIH I MLAĐIH” Naučnici se nadaju da će novo otkriće PROMIJENITI IGRU u borbi protiv korone

Vakcina protiv korone Oksfordskog univerziteta i kompanije AstraZeneka daje rezultate i kod starije i mlađe populacije, pokazala su najnovija istraživanja objavljena danas.

“NAŠA VAKCINA DJELUJE  KOD STARIJIH I MLAĐIH” Naučnici se nadaju da će novo otkriće PROMIJENITI IGRU u borbi protiv korone
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneka, koji učestvuje u izradi vakcine, saopštio je da bi ovo otkriće moglo da “promijeni igru” u borbi protiv korona virusa, prenio je Rojters.

– Ohrabrujuće je da vidimo ovako jak imunološki odgovor kod mladih i starih ljudi. Kod najstarijih sugrađana, nije uspješnost je bila nešto niža, ali oni spadaju u najrizičniju grupu – rekao je danas portparol AstraZeneke.

Uprkos činjenici da istraživanja još nisu dostupna javnosti, Oksford je izdao saopštenje, što je izazvalo radost kod nacije, piše u tekstu Dejli mejla.

Ispostavlja se da su najbolji imunološki odgovor protiv Kovid 19 razvili stariji ljudi, a studija je pokazala da je vakcina izazvala stvaranje antitijela i T-ćelija, koji su ključni u borbi protiv Kovid 19, posebno na ljudima starijim od 55 godina.

U prethodnim zaključcima istraživanja se pokazalo da vakcina daje dobar imuni odgovor kod mlađih ljudi.

Pročitajte još

Dejli mejl dodaje da ovo otkriće ne daje garanciju da će vakcina spriječiti širenje Kovid 19, ali je nešto najbolje dosad što se pojavilo u Velikoj Britaniji i svakako povećava šanse za odbranu od korona virusa.

Vakcina je u fazi tri, volonteri su dobili dozu i sada se čeka da se neko od njih inficira slučajno, kako bi se provjerilo da li je vakcina zaista efikasna.

Ukoliko sve prođe kako treba, vakcina bi mogla da bude dostupna javnosti na proljeće 2021. godine.

Ministar zdravlja Met Henkok je danas odbio da kaže da će najrizičnije grupe dobiti vakcine prije Božića.