Društvo

NASILJE, DJECA, PREVARE Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do KRAHA BRAKA

U prvoj polovini ove godine 6.180 parova okončalo je svoje brakove, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije. To je za 1.107. više u odnosu na isti period 2018, što je porast od oko 20 odsto.

NASILJE, DJECA, PREVARE Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do KRAHA BRAKA
Foto: Shutterstock

Prema zvaničnim podacima za period januar jun tekuće godine, 6.180 parova potpisalo je razvod, od toga 3.403 na sjeveru, a 2.777 na jugu Srbije. U istom periodu prošle godine na razvod su se odlučila 5.073 para, pa je tako na sjeveru zemlje njih 2.985 potpisalo papire za razvod, a na jugu 2.085, što je ujedno pokazatelj da je trend razvoda u porastu u svim dijelovima zemlje.

Iako se u Srbiji godišnje više potpiše brakova nego razvoda, to ipak nije dovoljno da bi stanje bilo zadovoljavajuće. Prema najnovijim podacima, u prvoj polovini ove godine sklopljeno je ukupno 15.474 braka, od toga 8.465 na sjeveru i 7.009 na jugu Srbije, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine nešto manje, kada je ukupno sklopljeno 15.770 brakova, od toga 8.656 na sjeveru i 7.114 na jugu.

Advokati objašnjavaju da brakovi najčešće pucaju ako par nema djece, ako ima elemenata porodičnog nasilja ili ipak dođe do prevare. Najčešće se dešavaju razvodi u rasponu između pete i sedme godine zajedničkog života, ali ima i primjera kada dođe do razvoda i poslije 20 godina braka.

– Na razvod se parovi odlučuju ako nemaju zajedničke djece, to se nekada desi poslije tri godine, pet, ili kasnije. Dešavaju se razvodi i zbog porodičnog nasilja, netrpeljivosti, ili ako jedan od partnera ode od kuće zbog neke druge vanbračne veze. U prosjeku su u braku po pet godina, ako nemaju djece odlučuju se da se sporazumno razvedu, što se tiče nasilja u porodici, brakovi pucaju ili poslije godinu do dvije dana, ali i poslije desetak godina. Što se tiče prevare, do razvoda dolazi uglavnom poslije 15 ili 20 godina zajedničkog života kada jedno od partnera napusti porodični dom, objašnjava advokatski pripravnik Mina Krstić.

Sporazumno se dvoje bračnih partnera mogu razvesti jednim ročištem, ali u prosjeku se sve završi za tri do četiri mjeseca, u zavisnosti od dogovora oko djece i zajedničke imovine. Psiholozi objašnjavaju da se brak može i sačuvati, ali samo u slučaju ako su oba partnera voljna da tome doprinesu.

Maja Stojanović, psiholog i porodični psihoterapeut u Centru za socijalni rad u Nišu, objašnjava da je najbolje kada partneri odmah prepoznaju problem i krenu da ga rješavaju, te se tada postiže i najbolji rezultat.

– Radim u savjetovalištu za porodicu i često se susrećem sa parovima koji su prepoznali teškoće, najčešće jedan od njih prvi inicira dolazak, ali je naravno potreban pristanak i onog drugog kako bi terapija bila uspješna. Svaki ljudski odnos je recipročan, u svakom odnosu učestvuju svi i doprinose da se taj odnos kreira na ovaj ili onaj način. Ono na čemu radimo su promjene u relacijama, ne na promjene ličnosti, jer ne možemo mi da mijenjamo osobu, ali možemo da mijenjamo način na koji komuniciramo. Partneri se često žale da im je komunikacija loša, da se ne razumiju, da malo komuniciraju, da se svaki pokušaj pretvori u raspravu i svađu, objašnjava psihoterapeut.

(Blic)