Hronika

NASILNIK NA SLOBODI Napadač na službenike CSR ranije hapšen zbog OTMICE VLASTITOG DJETETA

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije zatražilo određivanje pritvora, niti izricanje neke druge bezbjednosne mere prema nasilniku Đ. D, koji je u srijedu napao stručne radnike u službenim prostorijama Centra za socijalni rad u Banjaluci.

NASILNIK NA SLOBODI Napadač na službenike CSR ranije hapšen zbog OTMICE VLASTITOG DJETETA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Tragedija je spriječena zahvaljujući brzoj rekaciji zaposlenih koji su nasilnika zadržali do dolaska policije. Međutim, nakon hapšenja i saslušanja, tužilaštvo nije zatražilo pritvor, iako postoje opravdani razlozi da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo.

Obratite se policiji – kratko je izjavio dežurni tužilac OJT Banjaluka izbjegavši tako odgovor na pitanje zašto prema osumnjičenom nije zatražio mjeru pritvora ili neku drugu mjeru.

Opasna osoba

Izvor Srpskainfo blizak istrazi otkrio da je Đ.D. izrazito opasna osoba, te da je u ranijem periodu bio i hapšen.

S obzirom da je u pitanju predmet koji se nalazi u radu Centra za socijalni rad Banjaluka, ne možemo otkrivati identitet osumnjičenog, kako ne bi ugrozili identitet njegovog djeteta.

Za Srpskainfo je potvrđeno da je Đ.D. prije tri mjeseca uhapšen nakon što je oteo vlastito dijete!

– Zahvaljujući brzoj intervenciji Policijske uprave Banjaluka, osumnjičeni je lociran i uhapšen na području Sarajeva, a dijete je vraćeno majci – objasnio je izvor iz istrage.

No, i pored toga osumnjičeni je nastavio sa uznemiravanjem supruge i djeteta, te stručnih radnika koji rade na njegovom predmetu.

Bez zaštite

Upravo je napad u prostorijama CSR bio povod da stručni radnici upoznaju javnost sa teškim okolnostima u kojima svakodnevno rade.

Posebno otežavajuća okolnost je što u CSR Banjaluka uopšte nema radnika obezbjeđenja, niti bilo kakav drugi vid zaštite zaposlenih.

Pročitajte još

Bojan Arula, socijalni radnik, izjavio je da čovjek koji je napao stručne radnike u centru ima ozbiljnih zdravstvenih smetnji te da je trebao biti u zdravstvenoj ustanovi.

– Pitanje je dana kada će nekoga od nas ubiti, ukoliko se stvari ne promijene pod hitno, te druge institucije u lancu ne počnu ažurnije raditi svoj posao – istakao je Arula.

Podsetio je da stručni radnici u centrima u Srpskoj još uvijek nemaju status službenih osoba.

Zakazali sudovi

Marija Jakovljević, psiholog, objasnila je da je napadu u CSR Banjaluka prethodio niz uzroka. Jakovljevićeva je takođe skrenula pažnju na neažurnost drugih institucija kao što su tužilaštva i sudovi.

– Za 10 godina Osnovni sud je izrekao samo tri hitne mjere kao što su udaljenje nasilnika iz stana ili zabrana prilaska, a svake godine imamo po 200 slučajeva nasilja u porodici – istakla je Jakovljevićeva i dodala da je kranje vrijeme da stručni radnici dignu svoj glas kako bi spriječili da se dogodi tragedija.

Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije radnika CSR Banjaluka, rekao je da stručni radnici ne žele biti glineni golubovi.

– Imamo preko 20.000 korisnika, svakodnevno radimo s nasilnicima, alkoholičarima, narkomanima. Naš posao je posao visokog rizika i određenim mjerama moramo spriječiti najcrnje scenarije – zaključio je Zec.

Nakaradna primjena zakona

Na području Republike Srpske godišnje se prijavi preko 200 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Za 10 godina osnovni sudovi u Republici Srpskoj su izrekli samo tri hitne mjere udaljenja nasilnika iz stana ili zabrane prilaska ženi ili detetu. Nakon prijave nasilja žrtve smjeste u Sigurnu kuću, a nasilnik ostane u porodičnom domu.