Društvo

NASTAVA NA DALJINU NAIŠLA NA NEGODOVANJE Konačna odluka o načinu organizovanja 1. novembra

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo u ovoj sedmici analizira kretanja broja zaraženih od korona virusa po lokalnim zajednicama.

NASTAVA NA DALJINU NAIŠLA NA NEGODOVANJE Konačna odluka o načinu organizovanja 1. novembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon toga će se procijeniti kako će se dalje organizovati nastavni proces, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i brojem oboljelih lica u svakoj lokalnoj zajednici, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kako ističu, još uvijek je rano govoriti o tome da li će se nastava u narednoj sedmici održavati u učionicama ili onlajn, jer i današnji podaci koji potvrđuju prisustvo korona virusa kod 625 osoba u Republici Srpskoj nisu ohrabrujući.

– Nažalost virus ne zaobilazi ni osobe mlađe životne dobi – rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i apelovala na pojedince i grupe da se suzdrže od „proizvoljnih i zlonamjernih objava i komentara“ koji u ovom momentu, ozbiljne epidemiološke situacije, izazivaju dodatnu nervozu i paniku među građanima, odnosno roditeljima učenika.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Podsjeća da slične mjere o načinu organizovanja nastave provode i zemlje u okruženju, kao i u Evropi, sagledavajući aktuelnu epidemiološku situaciju.

– Konačnu odluku o načinu organizovanja rada vaspitno-obrazovnih ustanova od 1. novembra donijeće Republički štab za vanredne situacije, a na osnovu epidemiološke situacije i podataka Instituta za javno zdravstvo o broju zaraženih od korona virusa u Republici Srpskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture je informisano od direktora osnovnih  i srednjih škola da se nastava na daljinu sprovodi korišćenjem raspoloživih sredstava elektronske komunikacije. Prosvjetnim radnicima škole su stavile na raspolaganje svu opremu, a za učenike osnovne škole koji nemaju vlastite laptope, tablete ili telefone obezbijeđeni su laptopi dobijeni kroz projekat Dositej. Na osnovu saradnje sa M:tel-om biće obezbijeđen besplatan internet za oko 5.000 učenika koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica – navode iz Ministarstva.

Kako ističu, na osnovu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj Ministarstvo je svim školama poslalo Instrukciju o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu u periodu od 26. 10.  do 1. 11. 2020. godine.

– Prosvjetni radnici mogu koristiti različita sredstva za elektronsku komunikaciju sa ciljem održavanja kontinuiteta vaspitno-obrazovnog rada, a nastavni čas će i u narednom periodu trajati najviše 30 minuta i sprovodiće se po već određenom rasporedu časova. Svi prosvjetni radnici su dužni učenicima pružati podršku u procesu sticanja znanja na osnovu utvrđenog rapsoreda nastavnih časova i na osnovu rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici. Imajući u vidu različite resurse, mogućnosti i veličinu svake škole preporučujem direktorima osnovnih i srednjih škola da izvrše procjenu i odluče da li je neophodno da  nastavnici borave u školi u toku radnog vremena ili je prihvatljivije, zbog poštovanja epidemioloških mjera da organizuju rad od kuće – kaže ministarka Trivić, dodajući da je u ovim trenucima neophodno da se vodi računa o očuvanju zdravlja i da se pridržavamo svih mjera Instituta.