Svijet

NASTAVA U PETRINJI POČINJE SUTRA Bez obzira na oštećene školske objekte, đaci će da prate nastavu onlajn

Bez obzira na to što je 17 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog velikih oštećenja školskih objekata dobilo saglasnost nadležnog Ministarstva da se odgodi početak nastave, u Srednjoj školi Petrinja ipak je odlučeno da nastava počinje 18. januara, i to onlajn.

NASTAVA U PETRINJI POČINJE SUTRA Bez obzira na oštećene školske objekte, đaci će da prate nastavu onlajn
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Budući da je školska zgrada u središtu Petrinje trenutačno neupotrebljiva, odlučeno ja da se nastava za 292 učenika, do trajnijeg rješenja, održava po C modelu, odnosno onlajn.

Za takvo rješenje, prema riječima direktora Milana Orlića, prevagnulo je više činjenica.

Pročitajte još

– Djeca više ne mogu čekati, a i nama je u interesu da se nakon ove tragedije što prije socijalizuju. Zajednički je cilj nas pedagoga, a vjerujem i svih Petrinjaca, da što više stanovnika ostane u svojoj Petrinji. Vjerujemo da će i početak nastave doprinijeti takvoj odluci – kaže Orlić.

Svi će učenici, bez obzira na to gdje se trenutno nalaze, biti umreženi u jedinstvenu informatičku mrežu.

Prvu sedmicu, ističe direktor, bit će pripremno razdoblje, a nakon toga počinje redovna obrada nastavnog gradiva. Zanimljiva je činjenica da je tek dvoje-troje učenika nakon potresa odjavljeno s adrese boravka pa se očekuje kako će se svi ostali uključiti u onlajn nastavu.

– Zahvaljujući uspješnom dogovoru s Gavrilovićem, da se Srednja škola preseli u bivši Centar usmjerenog obrazovanja za poljoprivredno-mesarsku struku ‘Braća Hanžek’, koji se nalazi u tvorničkom krugu, već danas mogu najaviti da tamo nastava Srednje škole počinje 15. januara. Ako i bude manjih odstupanja, to nas neće pokolebati. Radovi na adaptaciji zgrade, prema našem planu, počet će za mjesec dana. Gotovo sav školski namještaj i oprema su spašeni i izvučeni iz stare škole te uskladišteni pa će nakon adaptacije biti preseljeni u drugi objekt – potvrđuje Orlić.

Stručnjaci vjeruju kako će obnova stare školske zgrade, koja je zaštićena kao spomenik kulture, a izgrađena 1871. godine, potrajati nekoliko godina, piše Index.