Hronika

NASTAVAK AKCIJE "NETVORK" Uhapšena još jedna osoba zbog zloupotrebe položaja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su, u nastavku akcije "Netvork", uhapsili jedno lice osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

NASTAVAK AKCIJE "NETVORK" Uhapšena još jedna osoba zbog zloupotrebe položaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osumnjičeni je lišen slobode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i nalazi se u prostorijama Sipe.

Nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku, on će biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Sipe.

Iz Sipe podsjećaju da su u akciji kodnog naziva “Netvork” pripadnici Sipe juče izvršili pretrese na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo i lišili slobode jedno lice zbog osnovane sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, te pranje novca.

Pročitajte još

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, dok je lice lišeno slobode, nakon kriminalističke obrade, danas predato Tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeno lice počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novca u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, steklo protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427 KM