Gradovi

NASTAVLJEN DOBAR TREND U Sarajevu opet više oporavljenih nego novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđen je 321 novi slučaj zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo.

NASTAVLJEN DOBAR TREND U Sarajevu opet više oporavljenih nego novozaraženih
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Iako predstavlja rast u odnosu na juče kada je bilo 270 novozaraženih, nastavljen je dobar trend većeg broja oporavljenih.

U isto vrijeme, 449 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prenosi Klix.

Analiza je provedena nad 996 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. novembra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 200 zaraženih osoba, odnosno 62,30 odsto, i u samoizolaciji od ranije.

Na klinikama i u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (256) i Opštoj bolnici (83) hospitalizovano je 339 osoba, od kojih osam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 11 osoba.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan korona virusom povećan na 218 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivan 4.531 slučaj zaraze korona virusom.

Od 30. januara do 24. novembra ove godine ukupno je registrovano 18.429 zaraženih osoba korona virusom, od kojih je njih 13.680 oporavljeno od zaraznog oboljenja.

U periodu od 11. do 25. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.345 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ističu kako se ljudi svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, zbog čega apeluju na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete stručnjaka i nadležnih institucija.