Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NATO AGRESIJA U 78 FOTOGRAFIJA U Banjaluci otvorena izložba povodom godišnjice bombardovanja

Politika
Autor:

Foto: Jarosalv Pap/Tanjug

Izložba fotografija pod nazivom “Agresija u 78 slika” nastalih u vrijeme NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, koju je priredio beogradski Kulturni centar “Čukarica”, otvorena je danas u prostorijama Fakulteta političkih nauka banjalučkog Univerziteta.

Direktor Kulturnog centra “Čukarica” Miodrag Rakočević rekao je pred otvaranje izložbe da je ideja ovog projekta, kao jednog od vida obilježavanja 20 godina od NATO agresije, nastala u Gardi Vojske Srbije, sa kojom ovaj kulturni centar ima razvijenu saradnju.

Rakočević je pojasnio da je NATO agresija trajala 78 dana i da je zbog toga izloženo toliko fotografija koje su uradili fotografi beogradskih “Večernjih novosti”.

On kaže da je ovaj Kulturni centar, uz izložbu koja je imala promociju u prostorijama centra, organizovao i 20 predavanja o temi NATO gresije, gdje je svako predavanje počinjalo simbolično u 12.44 časa, odnosno brojem Rezolucije UN, kojom je prekinuto bombardovanje i agresija u kojoj ni država, ni vojska, ni narod nisu bili poraženi.

Na izloženim fotografijama posljedica NATO bombardovanja predstavljeni su, između ostalog, nevino stradali civili, razrušeni mostovi, stanovi, kuće, infrastruktura, bombardovana zgrada RTS, izbjegličke kolone, sahrane stradalih.

Predsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Ljubinko Jović rekao je da je ova izložba predstavljena u Republici Srpskoj jer je riječ o jednom narodu koji dijeli istu patnju, bol, ali i radost.

On je podsjetio na agresiju NATO na Republiku Srpsku 1995. godine, što je bilo “uvod i generalna proba za dešavanja 1999. godine u Srbiji”.

Fotografije predstavljene na izložbi nastale su od 24. marta do 10. juna 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Ovu izložbu, čiji je autor foto-reporter beogradskih “Večernjih novosti” Zoran Jovanović, posjetioci će moći da vide narednih sedam dana.

Osim Jovanovićevih, predstavljene su i fotografije njegovih kolega iz “Novosti” – Matije Kokovića, Miloša Cvetkovića, Gorana Šljivića, Dragana Milovanovića, Alekse Stankovića, Igora Marinkovića, Nikole Fifića, kao i fotografije foto-reportera Tanjuga Rade Prelića.

Organizatori izložbe su Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Studentska orgtanizacija Fakulteta političkih nauka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO