Politika

NATO Alijansa podstiče pomirenje u BiH "Ostajemo posvećeni evroatlanskim težnjama"

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, navodi se u saopštenju NATO sa samita u Vilnjusu.

NATO
FOTO: JOHANNA GERON /EPA

Ohrabrujemo BiH da iskoristi podršku NATO i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama u ključnim oblastima, uključujući prijeko potrebne političke i izborne reforme, u oblasti vladavine prava, kao ekonomske i odbrambene reforme, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Alijansa navodi da nastavlja da podržava reformske napore, uključujući i kroz novodogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO štab u Sarajevu i široke kooperativne alate za bezbjednost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi BiH sa NATO.

– Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od secesionističke retorike i akcija koje izazivaju podjele. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama BiH – navodi se u saopštenju. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije