Svijet

NATO POSTAJE JOŠ VEĆI Švedska postaje članica, a Ukrajina i Bjelorusija tampon zona između Istoka i Zapada (FOTO)

Kad je predsjednik Rusije Vladimir Putin 1. decembra 2021, uoči invazije na Ukrajinu, tražio, između ostalog, da se NATO pakt više ne širi, vjerovatno nije ni slutio da će oglušivanje na njegove zahtjeve i posljedično započinjanje “specijalne vojne operacije” dovesti do upravo suprotnog talasa.

NATO, mapa
FOTO: MACIEJ BUKOWSKI / TWITTER/ SCREENSHOT

Put u NATO koji je za Švedsku i Finsku trebalo da bude samo formalnost, ispostavio se brdovitim. Vodio je uglavnom preko Turske koja je u martu konačno dala zeleno svjetlo Finskoj. Iako su dvije nordijske zemlje inicijalno željele da zajedno stupe u NATO, otkako su zvanično podnijele zahtjev u maju 2022. u sjenci ruske invazije na Ukrajinu, Finska se ove godine sama priključila alijansi i tako postala njena 31. članica, dok je Švedska ostala da čeka na zeleno svjetlo Turske, ali i Mađarske.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je u ponedjeljak da će turski predsjednik preporučiti članstvo Švedske, a da je Mađarska poručila da neće biti posljednja koja će ga ratifikovati.

– Sa Švedskom kao članicom, ovo je istorijski korak kojim NATO postaje jači i sigurniji – rekao je Stoltenberg.

Ulaskom Švedske, zapadna alijansa će značajno porasti. Nova mapa NATO govori za sebe – Evropa je skoro potpuno poplavila.

Izuzimajući neke države i entitete poput ruskog Kalinjingrada, plavi talas prelio se preko Atlantika i zapljusnuo Rusiju. Ukrajina – kojoj NATO obećava prijem nakon rata – bukvalno je jedna od posljednjih “tampon zona” između zapadne i istočne alijanse – Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbijednosti (ODKB) u kojem je Rusija.

Ko je sve članica NATO

NATO na svom portalu navodi da je proširenje alijanse tekući i dinamični proces. Otkako je stvoren 1949, njegovo članstvo je sa 12 osnivačkih članica – Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Belgija, Danska, Italija, Francuska, Island, Luksemburg, Norveška, Portugal i Holandija – poraslo na današnjih 31 (a uskoro 32).

NATO se uvećao tokom devet rundi proširenja od 1952-2023. Prve tri runde su se odigrale tokom Hladnog rata, kad su u alijansu ušle Grčka i Turska (1952), potom Zapadna Njemačka (1955) i Španija (1982).

Nakon pada Berlinskog zida, ujedinjenja Njemačke i kraja ere Hladnog rata, upala je i teritorija Istočne Njemačke, 1990.

Skoro čitavu deceniju kasnije, alijansi su se priključile Češka, Mađarska i Poljska, kao prve bivše članice Varšavskog pakta koje su ušle u NATO 1999. Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija ušle su u NATO 2004, Albanija i Hrvatska 2009, Crna Gora 2017, Sjeverna Makedonija 2020, a Finska ove godine i uskoro i Švedska.

Od teritorija i članica dodatih između 1990-2023, sve su – sem Finske – bile ili bivši dio Varšavskog pakta ili SFRJ.

Nijedna zemlja nije napustila NATO od njegovog osnivanja. Trenutno alijansa zauzima područje od preko 27 miliona kvadratnih kilometara, uključujući Finsku.

Pročitajte još

Ko nije u NATO?

Van alijanse su, što se tiče Evrope, Švajcarska, Kipar, Irska, Austrija, Vatikan, Andora, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, Lihtenštajn, Malta, Bosna i Hercegovina, Srbija, Monako, Moldavija, San Marino, te naravno Rusija, Belorusija i Ukrajina.

Neke od njih su zvanično obavijestile NATO o svojim aspiracijama za članstvo. Do aprila ove godine to su uradile BiH, Gruzija, Švedska i Ukrajina.

NATO lideri su se na samitu 2008. u Bukureštu složili da će Gruzija i Ukrajina “postati članice u budućnosti”.

Šta NATO dobija ulaskom Švedske?

Ulaskom Finske, NATO je udvostručio svoju kopnenu granicu sa Rusijom od 1.200 km i dobio najjaču evropsku artiljeriju, te moćne vazdušne i pomorske snage.

Švedska ne dijeli zemlju sa istočnim rivalom, ali je Malme udaljen od Kalinjingrada oko 450 kilometara vazdušnom linijom (251 nautička milja).

Rojters navodi da će Švedska, kad uđe u NATO, pomoći alijansi da popravi svoju ranjivost u sjeverozapadnoj Evropi i Baltičkom moru, plovnom putu koji dijele sa Rusijom sa uskim grlom za pristupanje lukama u osam država, uključujući Njemačku.

Švedski ključ za održavanje plovnih voda prohodnima u sukobu je njena najveća flota podmornica u svijetu, za koju analitičari kažu da sadrži neke od najnaprednijih konvencionalnih podmornica koje su ikad napravljene.

– Švedska flota podmornica je dobro pripremljena za ovo okruženje i značajno će doprinijeti ukupnim podmorničkim sposobnostima NATO na Baltiku – rekao je jedan zvaničnik alijanse Rojtersu.

“Plitki Baltik”, koji neki iz pomorskih krugova zovu i “potopljenom livadom”, ima prosječnu dubinu od oko 60 m, zbog čega je preplitak za podmornice na nuklearni pogon koji čine najveći dio ruske podmorničke flote i čitave američke mornarice.

Švedska ima tri napredne podmornice klase “gotland” i jedan stariji model koji će biti povučen kad dva nova plovila A26 budu isporučena 2027. i 2028. (a pet do kraja decenije).

Ono što Švedsku čini snažnom je njeno iskustvo. Zemlja ima podmornice koje operišu u Baltiku od 1904.

Nijedna susjedna zemlja nije bila tako aktivna pod vodom kao Švedska navodi Rojters.

Stručnjaci kažu da će za tri-četiri decenije podvodni ratovi vjerovatno biti autonomni, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu