Svijet

Navaljni ogorčen: Prijetili mi LUDAČKOM KOŠULJOM i prisilnim hranjenjem

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je rekao danas da su mu zatvorske vlasti prijetile ludačkom košuljom kako bi ga na silu hranili ukoliko ne odustane od štrajka glađu, koji sada već ozbiljno ugrožava njegovo zdravlje.

Navaljni ogorčen: Prijetili mi LUDAČKOM KOŠULJOM i prisilnim hranjenjem
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Navaljni (44), protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, najavio je štrajk glađu krajem marta u znak protesta zbog, kako je rekao, odbijanja zatvorskih vlasti da ga adekvatno liječe od akutnih bolova u leđima i nogama.

Zatvorske vlasti tvrde da su mu ponudile odgovarajuće liječenje, ali da je odbio i da insistira da ga liječi ljekar po njegovom izboru izvan ustanove. Taj zahtjev je, međutim, odbijen, prenosi agencija Rojters.

U postu na njegovoj Instagram stranici, na kojoj saveznici Navaljnog objavljuju ažurirane vijesti koje se baziraju na podacima dobijenim od njegovih advokata koji ga redovno posjećuju, navodi se da je Navaljni ima vrtoglavicu, ali da može da hoda.

Pročitajte još

– Jutros je nada mnom stajala žena pukovnik koja je govorila: vaši testovi krvi pokazuju ozbiljno pogoršanje vašeg zdravlja i postoji rizik. Ako se ne odreknete štrajka glađu, spremni smo da počnemo da vas hranimo na silu – napisao je Navaljni.

– Nastavila je da mi govori o užicima prisilnog hranjenja, ludačkoj košulji i drugi radostima – naveo je na Instagramu.

Navaljni je zatvoren u februaru na dvije i po godine zbog kršenja uslovne slobode. On je uhapšen na ruskoj granici 17. januara, po povratku iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom.