Kultura

"NAVIKAO SAM DA IGRAM NEGATIVCE" Glumac Predrag Bjelac iskreno o ulogama (VIDEO)

Prošlo je više od 20 godina od objavljivanja prve od sedam knjiga o dječaku sa ožiljkom u obliku munje - "Hariji Poteru i kamenu mudrosti". 

"NAVIKAO SAM DA IGRAM NEGATIVCE" Glumac Predrag Bjelac iskreno o ulogama (VIDEO)
FOTO: MIKE NELSON/EPA

Saga o Hariju Poteru koja je kroz ekranizacije obuzela svijet, ostvarila je i jednu čvrstu vezu sa Srbijom.

Reijč je, naravno, o glumcu Predragu Bjelcu. 

Srpski glumac Predrag Bjelac, poznat po ulogama u filmovima “Kako je propao rokenrol”, “Čudna noć”, “Kad porastem biću kengur” i TV seriji “Vuk Karadžić”, ostvario je ulogu u četvrtom nastavku filmske priče o Hariju Poteru.

U filmu “Hari Poter i Vatreni pehar”, Peđa Bjelac pojavljuje se kao Igor Karkarof, čarobnjak mračne prošlosti, bivši Smrtonoša, koji je zarobljen 1980. godine, poslije pada lorda Voldemorta, najvećeg Harijevog neprijatelja.

Umjesto na smrt, Karkarof je osuđen na progon i zarobljeništvo u sad već čuvenom zatvoru Azkaban.

Poslije 13 godina, Karkarof se vraća u javnost na takmičenju čarobnjačkih škola, kao upravnik jedne od njih…

– Djeca me na ulici uvijek prepoznaju kao junaka iz filma o Hariju Poteru. To traje neprekidno otkako je film snimljen. Pogotovo kada pustim bradu – ispričao je svojevremeno.

Ta uloga vodila ga je i sljedećoj – takođe u fantaziji i takođe ulozi negativca.

U drugom dijelu serijala urađenom po knjigama Klajva Stejplsa Luisa “Ljetopisi Narnije: Princ Kaspijan”, Bjelac igra Lorda Donona, koji služi zlom Mirazu.

Kaže, doduše, da se već i navikao na uloge negativaca.

– Logično je da igram negativce. To je neko nepisano pravilo. Zašto bi mi nudili ulogu dobrog Engleza kada imaju svoje Engleze. Igram istočnoevropske protuve: Ruse, Albance, Srbe, Hrvate, muslimane… Ali, koliko god je moj lik negativan, ja se uvijek trudim da ga nekako odbranim; koliko je to moguće. Radim ovaj posao iz čiste ljubavi i zadovoljstva, novac mi nije primaran, pa nerijetko i odbijam uloge koje mi se ne sviđaju – izjavio je prije nekoliko godina.

Peđu Bjelca smo imali prilike da viđamo i u domaćim serijama – “Nemanjići – rađanje kraljevine”, “Vojna akademija”, “Šifra Despot” i “Ubice mog oca”, piše Dnevna doza lepog.