Magazin

Ne bacajte pepeo iz šporeta: Niste ni svjesni koliko je koristan

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao đubrivo i za poveće kiselosti zemljišta.

Gori vatra u peći
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, špinat, bijeli luk, ali i ruže.

Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrtinu šolje drvenog pepela u zemlju.

Takođe, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste ceđ.

Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja.

Pročitajte još

Takođe, sapun od cijeđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”.

Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način otjerati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Kako god, on ima blagodati u sebi i bilo bi poželjno kada ga ne bi više bacali. Odlažite u neku veću kantu, kako bi vam mogao biti pri ruci uvijek.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete poslije ovog tretmana morati i da ih okupate, prenosi Krstarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije