Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ne bacajte TEŠKO ZARAĐENI NOVAC, pazite od koga kupujete na internet stranicama

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Zaštitnici prava potrošača u Srpskoj upozoravaju građane da, kad nabavljaju proizvode preko društvenih mreža, kupuju na internet-stranicama radnji koje stvarno postoje.

Naglašavaju da na taj način imaju mogućnost da, ukoliko im ne odgovara, robu vrate, koristeći zakonski osnov prodaje van poslovnih prostorija.

– Na društvenim mrežama smo pronašli na desetine internet stranica putem kojih se reklamira i prodaje odjeća, obuća, telefoni, bijela tehnika. Dio je legalnih trgovina, koje možemo pronaći u svim našim gradovima, koji su i na internetu otvorili prostor za djelovanje i u onim mjestima gdje nemaju otvorene radnje. One, na ovaj način, štede na iznajmljivanju prostora, velikom broju radnika, lagerima i slično, ali uz poručenu robu dobijete uredno račun, koji kupcu omogućava da vrati robu – objašnjavaju u Udruženju za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora.

Dodaju da su, međutim, uz ove legalne, pronašli na desetine stranica na kojima se takođe prodaje različita roba koja nema porijeklo.

– One koriste tuđe fotografije, nikome ne plaćaju porez, ne ispostavljaju račune, pa je teško izvršiti povrat robe. Ukoliko i postoje telefonski brojevi, oni se mijenjaju čak i na dnevnoj osnovi. Nelegalna konkurencija, bogaćenje i rad na crno, osnov su ovakve trgovine, a veliki broj potrošača je obmanut, jer artikli koje vide na slikama i oni koji im dođu na kućnu adresu često nisu isti. Zato apelujemo na građane da obratite pažnju od koga kupuju i naručuju robu, te da li dobijaju račune. Treba da provjere s kim posluju i kako se mogu  zaštititi, kako ne bi dospjeli u situaciju da bace svoj teško zarađeni novac – savjetuju iz „Dona“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO