Politika

"Ne bi bilo prvi put da se odgode" Dodik poručio da Izborni zakon Srpske još NEĆE STUPITI NA SNAGU i da postoji način da se na birališta izađe u proljeće

Presjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

"Ne bi bilo prvi put da se odgode" Dodik poručio da Izborni zakon Srpske još NEĆE STUPITI NA SNAGU i da postoji način da se na birališta izađe u proljeće
FOTO: BORISLAV ZDRINJA/SRNA

Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj sprovodi izbore – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, koje će Republika Srpska sprovesti po svom zakonu.

– Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode – rekao je Dodik.

Dodik, kome se kao predsjedniku Republike Srpske sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

– To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita – rekao je Dodik.

Pročitajte još

“Da nije petljanja zapadnih zemalja Balkan bi bio bezbjedan”

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da bi Balkan da nije petljanja zapadnih zemalja bio bezbjedan, ali da uprkos svemu smatra da neće uspjeti destabilizovati region.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog svijeta u kojem Republika Srpska treba da ima mjesto.

– Sadašnja odbrana naših pozicija jeste pravljenje pozicije za to mjesto. Mi jesmo mali, ali geografski izuzetno važni. I mi sada treba da se vodimo svojim interesima – rekao je Dodik.

Na pitanje da li misli da je bezbjednost Balkana ugrožena, o čemu ne priča samo Bošnjački nacionalni savjet već i Olaf Šolc, Dodik je upitao šta njemački kancelar ima s bezbjednošću Balkana, navodeći da je to stvar balkanskih naroda.

– Da nije njihovih petljanja, bilo bi bezbjedno. Šolcova vlada je dobila stotinu milijardi evra za vojsku. Da vidimo hoće li je poslati u Ukrajinu ako su tako silni. Možda im Balkan treba kao mjesto da se vježbaju. No, stvari nisu kao prije i nisam siguran da će uspjeti destabilizovati Balkan – naveo je Dodik.

Naglasio je, Dodik, da će Republika Srpska imati pameti da očuva mir, navodeći da mora da garantuje neprikosnovenu bezbjednost za Bošnjake u Republici Srpskoj što, ističe, misli veoma ozbiljno.

– A priča o perspektivama i odnosima Republike Srpske i FBiH su nešto sasvim drugo. S ovima u Sarajevu nisam spreman da pravim BiH, jer je ta zemlja neodrživa. Stranci im serviraju priču i nagovaraju ih da nas zamajavaju dok ne vide da li će da nas napadnu, što im ne bih savjetovao – zaključio je Dodik, piše ATV.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu