Politika

“Ne bi bio lijepo dočekan" Evo zašto je Milanović otkazao posjetu BiH u posljednji čas

Za danas najavljena posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog bezbjednosnih razloga".

“Ne bi bio lijepo dočekan" Evo zašto je Milanović otkazao posjetu BiH u posljednji čas
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Tako glasi kratko saopštenje dato jutros iz Kancelarije predsjednika Hrvatske u kojem se ne mogu dobiti nikakva dodatna pojašnjenja, niti informacija kakve su to bezbjednosne prijetnje koje bi Milanovića dočekale u BiH.

Iz drugih izvora Jutarnji saznaje kako je odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Bezbjednosna obavještajna agencija (BOA) na sto mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

– Odluka se zasniva na procjeni Kancelarije predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom – kaže sagovornik upućen u ovu situaciju.

Pročitajte još

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lijepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem.

Negativnom stavu Bošnjačkog korpusa prema njemu doprinio je sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici.

Mada je kasnije Milanović pojašnjavao svoju izjavu, a nedavno ga je branio i premijer Andrej Plenković, očigledno je ostao utisak kako predsjednik Hrvatske umanjuje težinu događaja.

– Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio – kaže sagovornik napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu