Politika

"Ne bojim se američkih prijetnji" Dodik reagovao na izjave Eskobara i Šolea

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne boji američkih prijetnji i da će nastaviti da poštuje Dejtonski sporazum. To očekuje i od američkih diiplomata Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara, koji su pred Odborom za spoljnu politiku američkog Senata optužili Dodika i Republiku Srpsku za secesionizam.

milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pred Senatom se ponovo moglo čuti da region zavisi od ruskih energenata, da je tzv. Kosovo nezavisna država i da Srbi sa Kosmeta ne treba da gledaju ka Beogradu.

Posmatrano iz Vašingtona glavne prepreke stabilnosti Zapadnog Balkana su neriješeni odnosi Srbije i tzv. Kosova kao i rovita situacija u BiH. Dejton je uspostavio mir, ali je ugrožen oštrom nacionalnom retorikom srpskih, bošnjačkih i hrvatskih političara. Ipak, Amerikanci glavnu prijetnju za, kako kažu, evroatlantski put vide u Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku.

– Duboko smo uznemireni upornim antidemokratskim i secesionističkim potezima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U saradnji sa partnerima iz EU pokušaćemo da odvratimo Dodika od retorike podjela i da mu ograničimo sredstva za takvu praksu – rekao je Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik SAD ѕa Zapadni Balkan.

Pročitajte još

Derek Šole, specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je “da će biti posljedica za one koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum u BiH”.

Dodik kaže da su ovo ozbiljne prijetnje izrečene pred američkim Senatom. Dodik je odbacio optužbe da Republika Srpska urušava Dejton, naprotiv jedino ga se ona pridržava dok u tumačenju Dejtona pojedinih ambasadora, pa bio on i američki, BiH ne može opstati.

– Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otrkrili, da preduzmu neke aktivnosti privođenja, hapšenja. U mozgovima tih ljudi, poput Eskobara, to je moguće, ali njihov je problem šta će da učine – kaže Dodik, piše RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije