Društvo

NE DA IM SE SITNO SAMLJETI Farmeri u Srpskoj voze traktore DUPLO STARIJE od sebe

Većina farmera u Srpskoj muku muči sa dotrajalom mehanizacijom, a mnogi njive i livade obrađuju traktorima koji su duplo stariji od svojih vozača.

NE DA IM SE SITNO SAMLJETI Farmeri u Srpskoj voze traktore DUPLO STARIJE od sebe
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Poljoprivrednici poručuju da malo koji među njima za nov traktor može da izdvoji oko 60.000 maraka, dok oni polovni koštaju između 20.000 i 25.000 KM.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, kaže za Srpskainfo da bar polovina farmera vozi traktore starije od 30 godina.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Vladimir Usorac

Na primjer, ja imam 67 godina, a moj traktor je 1955. godište, što znači da je skoro star koliko i ja. Dosta je poljoprivrednika – onih koji su nešto mlađi – koji voze traktore i duplo starije od sebe. Naravno da im to otežava rad, jer je riječ o dotrajaloj mehanizaciji, a nije baš ni bezbijedno. Međutim, poljoprivreda je težak i ne baš unosan posao, tako da ljudi nemaju izbora nego da voze ono što imaju, pa dokle-dotle – naglašava Usorac.

Dodaje da domaćem seljaku i te kako dobro dođe bilo kakva pomoć države, kad je riječ o nabavci mehanizacije.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS usmjerilo je u ovoj godini 4,5 miliona KM bespovratnih sredstava u kapitalna ulaganja, među kojima je i nabavka mehanizacije.

– Od 2010. do 2016. godine ukupno je za kupovinu mehanizacije iz agrarnog budžeta izdvojeno 30,1 milion KM, za kupovinu 2.575 traktora 13,8 miliona KM, a za 14.624 priključnih mašina 16,3 miliona KM. Ovim je značajno obnovljena mehanizacija i oprema u domaćoj poljoprivredi, što je sve ukupno dovelo do veće i brže proizvodnje, većih prinosa i boljih sveukupnih rezultata proizvodnje svakog poljoprivrednika pojedinačno – naglašavaju u resornom ministarstvu.

Prihvati notifikacije