Svijet

NE MOGU DA SE USAGLASE Džonson: Najvjerovatnije bez dogovora, iako u EU vide mali napredak

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je danas da je najvjerovatniji ishod pregovora o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom nakon Bregzita da nema dogovora , uprkos tome što zvaničnici EU ukazuju na neki, mada polagani napredak.

NE MOGU DA SE USAGLASE Džonson: Najvjerovatnije bez dogovora, iako u EU vide mali napredak
FOTO: JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT/EPA

Džonson je u razgovoru sa svojim ministrima konstatovao da sa EU o budućim trgovinskim odnosima najvjerovantije neće biti dogovora, ali da će se njegov tim truditi da neki sporazum bude sklopljen.

– On je ponovo naglasio želju za postizanjem sporazuma, ali ne po svaku cijenu, i ponovio da svaki sporazum mora poštovati nezavisnost i suverenitet Velike Britanije – rekao je njegov portparol, prenosi Rojters.

Nakon što su se Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali u nedjelju kako bi razmotrili trenutni napredak u pregovorima, diplomate EU tvrde da je trgovinski sporazum još uvijek moguć, ali da će sljedećih nekoliko dana biti kritično.

Irski ministar spoljnih poslova Simon Kovini rekao je danas da pregovori sporo napreduju, posebno u spornom pitanju garantovanja poštene konkurencije, takozvanim „jednakim uslovima“ ali je i umjereni optimista:

– Mislim da je ono što vidimo ove nedjelje… sporo, ali u isto vrijeme i napredak – rekao je Kovini za nacionalnu RTE.

Na nešto više od dvije nedjelje prije nego što će Britanija da završi svoj izlazak iz EU, obje strane pozivaju onu drugu da promijeni pregovaračku poziciju kako bi se obezbijedio sporazum kojim bi se regulisala trgovina vrijedna oko bilion dolara, navodi agencija.