Politika

"Ne mogu prihvatiti čestitke" Cvijanovićeva se oglasila povodom 25. novembra

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović uputila je dopis zvaničnicima koji su joj čestitali 25. novembar, takozvani "dan državnosti BiH", u kojem je istakla da njena nepokolebljiva posvećenost zastupanju interesa stanovnika Republike Srpske proizlazi iz priznanja i poštovanja događaja i praznika priznatih okvirom pravnog sistema tog entiteta zbog čega je, nažalost, u nemogućnosti prihvatiti čestitke povodom ovoga konkretnog datuma.

Željka Cvijanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Čvrsto sam uvjerena da su vaše čestitke proizašle iz iskrene želje i dobre namjere što duboko cijenim. Međutim, dok čitam čestitke izražene u vašim pismima osjećam potrebu da se detaljnije osvrnem na njihovu suštinu. Kao što ste možda već upoznati, BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima.

Pročitajte još

Umjesto toga, praznici se određuju i obilježavaju na osnovu zakona koje su propisali odgovarajući entiteti, Republika Srpska i FBiH, kao i Brčko Distrikt. Ovaj jedinstveni pristup rezultira različitim praznicima koji su primjenjivi na različitim teritorijama unutar naše zemlje, rijetko se poklapajući na nivou cijele zemlje – pojasnila je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH zamolila je za razumijevanje i podršku kako bi se čestitke ili zvanična priznanja upućivala samo za praznike koji su priznati unutar konkretne teritorije.

– Zbog svega navedenog, nažalost, ne mogu prihvatiti čestitke povodom ovog specifičnog datuma, 25. novembra. Važno je suzdržati se od čestitanja praznika koji ne postoje ili nisu priznati u određenim dijelovima BiH – naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da istovremeno snažno zagovara jednak tretman oba entiteta u vezi sa njihovim odgovarajućim praznicima, i vjeruje da će izraženo poštovanje prema raznolikosti prazničnih obilježja u BiH biti primjer za mnoge.

– Takođe, uvjerena sam da neće biti odstupanja od ovakvog pristupa, budući da bi takvi postupci nenamjerno mogli izmijeniti istorijske narative ili nametnuti neželjene spoljne vrijednosti i perspektive”, navela je Cvijanović dodavši da stoji na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije