Društvo

Ne nazire se kraj drame srpskih kamiondžija u Ukrajini: Ne zna se zašto ih drže, jedan vozač je u SKLONIŠTU U KIJEVU

Više od nedjelju dana traje drama naših vozača kamiona, koji su još na teritoriji Ukrajine.

Ne nazire se kraj drame srpskih kamiondžija u Ukrajini: Ne zna se zašto ih drže, jedan vozač je u SKLONIŠTU U KIJEVU
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Četvorica su na graničnom prelazu Jagodin, koji iz Ukrajine vodi ka Poljskoj, bez dovoljno goriva, hrane i novca, dok je u najdramatičnijoj situaciji Aleksandar Dražić, vozač iz Jagodine, koji je prema posljednjim informacijama u jednom od skloništa u predgrađu Kijeva. Generalni sekretar Udruženja “Međunarodni transport” Aleksandar Spasić kaže da se rješenje ne nazire.

Aleksandar Spasić ističe da su nadležni u kontaktu sa vozačem Aleksandrom Dražićem. Naglašava da je on i dalje u skloništu kod Kijeva gdje su ratni sukobi.

– Šta je sa kamionom zaista ne znamo, on je nekom parkingu, u ovom trenutku kamion je najmanje bitna stavka. Apelujemo na sve nadležne i na sve koji imaju bilo kakve ideje kako da Dražića izvučemo iz Kijeva, ali i kako da četvorica vozača sa graničnog prelaza se vrate u Poljsku – navodi Spasić.

Ističe da su u kontaktu sa četvoricom vozača koji su na graničnom prelazu sa Poljskom. Za neke je ovo 12, za neke 13. dan da sjede u svojim kamionima. Dodaje da su četvorici kamiondžija oduzeta dokumenta.

– Nemaju pasoš, ne zna se i dalje zašto se drže, jer se samo govori o robi, rješenje se ne nazire – poručuje Spasić.

Spasić navodi da po potpuno novim ukrajinskim pravilima zahtijevaju dokumentaciju od izvoznika iz Srbije i potvrde da će roba biti vraćena u Srbiju i da neće biti izvezena u Rusiju.

– Izvoznici jesu davali takva dokumenta, međutim svakog dana ponovo nešto se traži od strane ukrajinskih nadležnih organa, tako da nikad kraja tome – dodaje Spasić.

Na pitanje može li nekako da im bude dostavljena pomoć, jer nemaju dovoljno ni hrane, ni novca, ni goriva, Spasić kaže da je gorivo nemoguće dostaviti, piše Blic.

Pročitajte još

– Hrana im se dostavljala, sada je i tom čovjeku koji im je dostavljao hranu zabranjen prilazak tamo. Mislim da ako samo tako nastavimo nije dobro rješenje – kaže Spasić i nastavlja:

– Pozivam ovim putem i izvoznike čija je roba u tim kamionima da se malo aktivnije uključe u ovu priču i da reše problem te robe. Da daju bilo kakve garancije, zašto bi morala roba da se vraća u Srbiju tu je i Poljska, to su sve internacionalne komapnije, sve one imaju predstavništvo u Poljskoj. Dajte da se ta roba izveze iz Ukrajine u Poljsku i da se tu ostavi, a da se vozači puste kućama – naglašava Spasić.

Ističe da da je to jedna od opcija i da smatra da treba pokušati tako.

Govoreći o tome ko je još u kontaku sa vozačima, Spasić kaže da je Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture u stalnom kontaktu sa vozačima, kao i da Ministartvo spoljnih poslova radi svoj dio posla.

Prihvati notifikacije