Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE PRESKAČITE OBROKE, DOVOLJNO SPAVAJTE Korisni savjeti za medicinare koji se bore PROTIV KORONE

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U situacijama vanrednih zdravstvenih okolnosti, kao što je i pandemija korona virusa u Srpskoj, na zdravstvenim radnicima je velika odgovornost gdje svakodnevni rad zahtijeva odricanje i maksimalnu koncentraciju.

Iz Društva psihologa RS objašnjavaju da navedene okolnosti stvaraju ogroman psihološki pritisak koji može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje ljudi u pomagačkim profesijama.

Naglašavaju da je posao zdravstvenih radnika vrlo zahtjevan posao koji uključuje neprekidno suočavanje s ljudskim potrebama, problemima i patnjom, stalnu interakciju sa saradnicima, pacijentima i njihovim porodicama, različita organizacijska opterećenja.

Kako bi prevenirali sindrom sagorijevanja i smanjili posljedice po vlastito mentalno zdravlje, psiholozi navode sljedeće smjernice za  zdravstvene radnike:

Briga o fizičkom zdravlju

Tijelo i psiha su u jakoj povezanosti, tako da zdrav duh može opstati samo u zdravom tijelu.

– Jako je važno da zdravstveni radnici imaju redovnu i raznovrsnu ishranu, da ne preskaču obroke. I pored ozbiljnog posla koji obavljate, ukoliko se ne budete brinuli za sebe, nećete biti korisni ni drugima. Znate kako majka u avionu prvo masku sa kiseonikom stavlja sebi, pa djetetu.

– Adekvatna količina sna i odmora je neophodna za normalno funkcionisanje.

– Zauzeti adekvatno držanje tijela tokom rada, naročiti ako se sjedi ili podiže teret (pacijent, kolica i slično).

– Izbjegavati konzumiranje alkohola, cigareta, kafe i ostalih psihoaktivnih supstanci.

Zaustavljanje negativnog toka misli

U situacijama vanrednog stanja i epidemija, veoma često je izražena panika, bespomoćnost i jaki strah. Kako bismo ostali funkcionalni, jako je važno da utičemo na naš način mišljenja i da se u svakoj izazovnoj situaciji ne fokusiramo samo na negativne aspekte, nego i na pozitivne aspekte situacije.

– Mišljenje treba da bude racionalno, zasnovano na činjenicama, trebamo se fokusirati na ovdje i sada, sa usmjerenjem na rješenje, a ne na problem.

– Razvoj pozitivnog stava o svom radu – „Čini onoliko koliko možeš da bi pomogao, nije sve tvoja odgovornost“.

– Ukoliko primijetite da je neko od kolega emocionalno preplavljen, upotrijebite tehniku uzemljenja.

Za prevenciju sindroma sagorijevanja veoma je važna podrška rukovodilaca i minimiziranje uticaja organizacionih faktora na radnom mjestu, objašnjavaju psiholozi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO