Politika

"Ne prihvatamo asimetrična rješenja" Nikšić i Konaković nakon sastanka sa Palmerom o izbornom zakonu

Predsjednik SDP- Nermin Nikšić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković su obrazložili svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Ne prihvatamo asimetrična rješenja" Nikšić i Konaković nakon sastanka sa Palmerom o izbornom zakonu
FOTO: KLIX/YOUTUBE

Ovo su izjavili nakon današnjeg sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom i izvršnom direktorkom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst, a na kojem su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona.

Nikšić se zahvalio ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i diplomatama iz SAD-a i Evropske unije koji su bili domaćini sastanka, prenosi Klix.

– Mi smo vrlo jasno rekli neke svoje stavove. Uspjeli smo u međuvremenu vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvata, a ja se bojim da mu to ne bi baš odgovaralo – rekao je Nikšić.

Dodao je da je svako iznio svoje stavove na sastanku.

– U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i da li će možda biti asimetrija. Mi u SDP smo spremni da govorimo o oba rješenje, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav – naveo je Nikšić.

Prema njegovim riječima, dotakli su se i domova naroda, njihove zakonodavne uloge.

– Razgovarali smo i o drugim problemima koje mi kao opozicija osjetimo, prije svega potrebu za fer i poštenim izborima, jer smatramo da su dosadašnji izborni ciklusi svaki put bili do brojača a ne do glasača – zaključio je predsjednik SDP-a.

Konaković: Nije tačno ono što govore Čović i Izetbegović

Konaković je demantovao navode Izetbegovića i Čovića. Predsjednik SDA je istakao da je izgledan dogovor o izmjenama, ali da njegovo postizanje u konačnici zavisi od saglasnosti opozicije. Čović je naveo da se na dobrom putu da se relativno brzo postigne dogovor.

– Sastanak nije propao, ali nije tačno ono što govore Čović i Izetbegović. Po onome što smo mi čuli od predstavnika međunarodne zajednice postoje inicijalni razgovori i razmijenili smo ideje – kazao je.

Ponovio je da predsjednik SDA drugim strankama želi, kako je rekao, fakturisati dugove ove stranke.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ono što gospodin Izetbegović najavljuje, da ćemo mi poslušati neke ideje ili dogovor ne stoji. To se nije dešavalo na ovom sastanku. Dešava se ono što se dešavalo u Mostaru. Izetbegović neke svoje dugove želi fakturisati nekom drugom. Čini mi se da pokušava to ovdje raditi – ocijenio je.

Konaković je izdvojio ono što smatra za dvije ključne stvari.

– Dvije su ključne stvari. Ni pod koju cijenu ne smije doći u pitanje da bilo ko može blokirati cijeli sistem Bosne i Hercegovine na način da neko tijelo nakon izbora u tehničkom mandatu, poput Vlade FBiH, provodi četiri, osam ili 12 godina. Druga stvar je da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da – građanima Bosne i Hercegovine. Da nam da nešto što možda nismo zaslužili. Mislim da bi naše političke elite i to trebale tražiti od predstavnika međunarodne zajednice –  izjavio je.

Razgovore Izetbegovića i Čovića sa predstavnicima međunarodne zajednice je nazvao farsom.

– Mislim da je sa one strane bila farsa, a sa ove vrlo zreo, opozicioni razgovor. Nismo čuli šta znači asimetrično rješenje. Nemamo nikakve informacije i bilo bi čudno da dajemo zvanične stavove. Čović i Izetbegović možda imaju neki zvanični papir, ali ga mi ne vidimo – ukazao je Konaković.

Istakao je da će se opozicione stranke zvanično oglasiti onda kada im se predstavi zvanični prijedlog izmjena Izbornog zakona.

– Naši stavovi su jasni i ono što zagovaramo ne krijemo (…) Kad dobijemo zvanično, onda ćemo se očitovati o svakom detalju – zaključio je.

Sastanku opozicije sa međunarodnim zvaničnicima su prisustvovali i predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, Sabina Ćudić iz Naše stranke, te predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović.

Prije toga su međunarodni zvaničnici razgovarali sa Izetbegovićem i Čovićem.

Prihvati notifikacije