Svijet

"NE RADITE TO" Šefovi policije u Crnoj Gori pozivaju službenike na razgovore zbog litija

Šefovi Uprave policije u Crnoj Gori pozivaju na razgovore službenike za koje su imali saznanja da na društvenim mrežama na bilo koji način komentarišu održavanje litija, da bi im skrenuli pažnju da to više ne smiju da rade jer time, kako se navodi, “narušavaju ugled i integritet službe”, pišu podgoričke Vijesti.

"NE RADITE TO" Šefovi policije u Crnoj Gori pozivaju službenike na razgovore zbog litija
FOTO: SRNA

Isto, kažu, postupaju i sa onim službenicima koji na interenetu “veličaju” čelnike bilo koje političke partije…

Vijestima je rečeno u Upravi policije, da rukovodioci organizacionih jedinica u razgovoru obavještavaju kolege da to više ne rade jer se to kosi sa policijskom etikom.

Zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama za sada nijedan policajac nije novčano kažnjen.

Službenici Uprave policije i MUP-a nisu odgovarali ni pred komisijom za Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova zbog učešća u litijama širom države, koje organizuje SPC, a nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Etičkom odboru, do sada, nisu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta po tom pitanju, piše u odgovoru MUP-a.

Inače, službenici policije i MUP-a kao i ostali građani, po Ustavu Crne Gore, imaju pravo na izražavanje verske pripadnosti, a ni Kodeks policijske etike ih ne ograničava da to pravo koriste.