Svijet

NE SMIRUJU SE VJERSKE TENZIJE U FRANCUSKOJ Samoprozvani imam proglasio fatvu protiv Patija

Među uhapšenima koji su osumnjičeni za povezanost sa brutalnim ubistvom učitelja u predgrađu Pariza posebno se ističe jedna osoba, a to je samoprozvani imam i radikalni islamista Ablehakim Sefrijui.

NE SMIRUJU SE VJERSKE TENZIJE U FRANCUSKOJ Samoprozvani imam proglasio fatvu protiv Patija
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Francuski mediji prenose da je Abdelhakim Sefrijui proglasio fatvu, odnosno presudu na osnovu islamskih šerijatskih zakona, protiv učitelja zbog “svetogrđa” počinjenog prikazivanjem karikatura proroka Muhameda.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen otkrio je da su Sefrijui i Brahim Čnina, otac 13-godišnje muslimanske učenice iz Patijeve škole, proglasili fatvu protiv njega.

Sefrijui, koji je rođen u Maroku i doselio se u Francusku, predstavlja se kao član odbora tzv. Savjeta imama Francuske, iako takva institucija nikad nije bila na popisu službenih islamskih tijela u Francuskoj, piše “Liberasion”.

U jednom intervjuu objavljenom 12. oktobra Sefrijui je objasnio kako je zajedno sa Čninom posjetio upravu srednje škole Boa d-Oln, u kojoj je Pati predavao, kako bi se požalio na njegovo pokazivanje karikatura Muhameda učenicima, koje je objavio satirični časopis “Šarli ebdo”.

– Mi smo izrazili zapanjenost time što uprava škole to prihvata. Rekao sam im jednu stvar: da mi, Savjet imama Francuske i mi, francuski muslimani, kategorički odbacujemo ovu vrstu neodgovornog i agresivnog ponašanja koje ne poštuje pravo ove djece da sačuvaju svoj psihološki integritet. Rekli smo da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita, jer on nije učitelj – rekao je Sefrijui u videu objavljenom na internetu, a prenosi “Liberasion”.

Pročitajte još

Sefrijui je inače godinama poznat francuskim obavještajnim službama, ali do sada nije osuđivan.

Njegove dosadašnje aktivnosti uglavnom su se svodile na dijeljenje islamističkih knjiga i organizaciju demonstracija i provokativnih javnih molitvi u Parizu i okolini, na kojima je često izražavao antisemitske stavove pod okriljem borbe za prava Palestinaca.

Čečenski azilant Abdulah Anzorov (18) odsjekao je glavu učitelju istorije Samijela Patija zbog karikatura Muhameda koje je pokazao učenicima na nastavi u svojoj srednjoj školi u pariskom predgrađu Konflen-Sent-Onorin.

Anzorov je na Tviteru neposredno poslije ubistva objavio poruku kojom preuzima odgovornost za smaknuće, kako je naveo, “jednog od pasa iz pakla koji su se usudili da ponižavaju Muhameda” i to zajedno sa fotografijom njegove odrubljenje glave.

Za sada nije poznato da li je Anzorov bio povezan sa Sefrijuiem.