Hronika

"NE TRAŽIM PUNO, SAMO ŠAKU PRAVDE" Zapaljena mu kuća zbog bivšeg predsjednika opštine, a suđenje se po SEDMI PUT ODLAŽE

Ako ima barem malo pravde, mislim da će ta presuda biti donesena kad-tad. Supruga i ja ne tražimo puno, već samo šaku pravde od našeg pravosuđa. Samo da osude one koji su nam zaplili kuću.

"NE TRAŽIM PUNO, SAMO ŠAKU PRAVDE" Zapaljena mu kuća zbog bivšeg predsjednika opštine, a suđenje se po SEDMI PUT ODLAŽE
FOTO: PREDRAG DEDIJER / RAS SRBIJA
Milan Jovanović

Ovako za Blic započinje priču novinar Milan Jovanović, kojem je po nalogu bivšeg predsjednika GO Grocka Dragoljuba Simonovića zapljena kuća 12. decembra 2018. godine.

Prema njegovim riječima, nakon što je sedmi put zaredom suđenje optuženima odloženo, postalo je jasno da njihova odbrana nema drugi alat, osim odlaganja presude.

Pročitajte još

– Dvije godine traje ovo suđenje. Prošli smo kroz mnogo toga, pa se ponekad pitam hoću li dočekati presudu – kaže Jovanović.

Plaši ga, kako kaže, da li će suđenje početi iznova, jer, kako naglašava, sudija ide 15. marta u penziju, te ukoliko predmet bude dodijeljen njegovom kolegi, sve do sada urađeno pada u vodu.

– Oni kupuju slobodu, a svi znamo koliko novca ima Simonović. Advokatima se ne ispušta zlatna koka, oni se uopšte ne trude da odbrane svoje klijente jer su svjesni da ne mogu da odbrane ono što je neodbranjivo. Oni sada hoće da onemoguće sudiju da donese presudu, jer su svi materijalni dokazi tu i ostala je još završna riječ – dodaje Jovanović.

Prema njegovim riječima, njegova supruga, koja je u trenutku paljenja kuće bila zajedno sa njim, od dana kada je do požara došlo ne spava.

– Zabrinut sam za nju. Od tog dana ne spava, plaši se da se ponovo ne dogodi slično. Postala je odjednom i srčani bolesnik. Život provodimo po domovima zdravlja i sudnicama. Samo želimo da se ovo suđenje završi – naglašava Jovanović.

Kako je Blic pisao, suđenje Simonoviću do sada je zakazivano čak 21 put. Od toga, samo devet je održano. Već na samom početku bilo je jasno da će se služiti svim alatima za odlaganje, jer već na prvom suđenju zakazanom za 9. april 2019. godine se ni Dragoljub Simonović niti njegovi advokati nisu pojavili.

FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ / RAS SRBIJA

Jedno od ročišta otkazano je u julu iste godine kada se Aleksandar Marinković i advokati optuženih nisu pojavili na suđenju. Sudija Slavko Žugić novčano je kaznio u iznosu od po 80.000 dinara advokate, koji su morali da pokriju i troškove tog ročišta.

Podsjećanja radi, kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke zapaljena je 12. decembra 2018. godine kada je piroman bacio Molotovljeve koktele kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je vodilo istragu u ovom slučaju zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsjednika opštine Grocka zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića i Igora Novakovića, kao saučesnika, zatražena je kazna zatvora od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića, kao počinioca djela, kazna zatvora od šest godina.

Pokušali da ospore štetu

Na jednom od prethodnih ročišta vještak građevinske struke koga je angažovala odbrana pokušao je da ospori štetu nastalu na kući novinara kojem je zapaljena kuća. On je rekao da bi sasvim dovoljna nadoknada za štetu bila 17.000 evra, dok su vještaci koje je angažovalo tužilaštvo naveli veću sumu.