Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NE TREBA DA SE OPUŠTAMO” Šeranić poručuje da su ključne naredne dvije sedmice

Društvo
Autor:

Foto: Vlada RS

Primijećeno je da se građani i dalje okupljaju u grupama, što nije dobro, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

– Treba da izdržimo u naredne dvije sedmice, da poštujemo mjere. Ne treba da se opuštamo. Treba da nosimo maske, da bismo spriječili širenje zaraze virusom korona – kaže ministar Šeranić.

Dodaje da, kad je riječ o epidemiji korona virusa u Srpskoj, situacija danas nije ista kao ona prije mjesec dana.

– Sada nam širenje virusa nije vezano za porodična zarišta i direktne kontakte. Sad imamo lica koja ne mogu da identifikuju od koga su dobila zarazu. Dakle, imamo i asimptomatske nosioce zaraze, koji nemaju simptoma i ne znaju da su zaraženi. Zato je bitno da nosimo zaštitne maske. One predstavljaju dobru barijeru diranja nosa ili usta, a poznato je da se virus prenosi preko sluznice – objašnjava Šeranić.

Ministar je naglasio da se od građana očekuje da poštuju sve mjere koje su donesene u pravcu sprečavanja širenja zaraze.

– Ono što je dobro, jeste linearni rast epidemije, što je, svakako, rezultat mjera koje su uvedene i posljedica uzornog ponašanja građana. I dalje na snazi ostaje mjera smanjenja socijalnog kontakta. Molim građane da se ne okupljaju na roštiljima i većim grupama vani. Treba da se držimo fizičke distance od najmanje dva metra – poručio je ministar Šeranić.

Podsjetimo, Glavni koordinacioni tim dao je preporuku Republičkom štabu za vanredne situacije da obaveže trgovce i druge davaoce usluga, da svoje usluge, u direktnom kontaktu, pružaju zaštićeni maskom i rukavicama i sprovode propisane mjere dezinfekcije.

Takođe, osobe koje primaju ove usluge dužne su da budu zaštićene maskom i rukavicama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO